Алмодоваров “Бол и слава” нови фаворит

Данко Кузмановић
Алмодоваров “Бол и слава” нови фаворит

Кан - Кански фестивал ушао је у другу половину трајања, а филмови Кена Лоуча “Извините, недостајете нам” и Клебера Мендозе Филе “Ноћна ласта”, те остварења Педра Алмодовара “Бол и слава” и Џима Џармуша “Мртви не умиру” најбоље су примљени међу публиком и критичарима.

Посебно интересовање изазвао је филм “Ноћна ласта”, бразилски филм “из будућности”, који говори о борби мјештана против страних плаћеника, који су, сасвим случајно - Американци. Филм је одушевио сјајном фотографијом и причом, а и режијом.

Након Кена Лоуча и још једне његове црне социјалне приче, пред публиком се појавио и Педро Алмодовар, који у Кану није имао запаженијих узлета од чувеног остварења “Причај са њом”.

Алмодовар је ове године ријешио да поправи стање ствари те је публици представио упечатљив филм са Антониом Бандерасом у главној улози. Опет су на платну уобичајене његове теме - одрастање, мајка и низ необичних ликова кроз које Алмодовар прича једну врсту аутобиографије. Према наводима филмских портала, Алмодовар је доживио овације након пројекције новог остварења, што га је смјестило међу фаворите након толико година.

Нови филм Теренса Малика, који осликава дешавања у Другом свјетском рату, “Украдени живот” добио је солидне оцјене, али, нажалост, није фаворит критике.

Канска публика очекује и дуго најављивани филм Квентина Тарантина “Било једном у Холивуду”, те нова остварења Румуна Корнелијуа Порумбоијуа “Звиждачи”, браће Дарден “Ахмед” и Корејца Бонг Џун Хоа “Паразит”.

Оно што је ражалостило љубитеље филма, али и фудбала, јесте вијест да славни фудбалер Дијего Армандо Марадона због повреде пропушта своју премијеру у Кану.

Наиме, документарац “Дијего Марадона” режирао је Асиф Кападија, који је направио и филм “Сена” о возачу “формуле 1” Аертону Сени и “Ејми” о животу покојне пјевачице Ејми Вајнхаус.

Бивши аргентински фудбалер Дијего Марадона неће присуствовати премијери документарног филма о свом животу и каријери на фестивалу у Кану због повреде рамена, саопштили су продуценти филма.

- Дијего Марадона дубоко жали због тога што није у могућности да присуствује свјетској премијери свог филма - наведено је у саопштењу продуцената.

Филм прати успон аргентинске фудбалске звијезде од игре у Наполију преко освајања свјетског шампионата као капитена Аргентине, али освјетљава и тренутке његових падова, екстравагантног живота, борбе са зависношћу од наркотика.

Фестивал се затвара у суботу, додјелом “Златне палме” и осталих награда у такмичарском и пропратним програмима.

“Отац на службеном путу”

На јучерашњи дан 1985. године филм “Отац на службеном путу” Емира Кустурице освојио је “Златну палму” на Канском фестивалу. Била је то прва “Палма” у историји југословенске кинематографије. Овај филм, у којем су главне улоге играли Предраг Мики Манојловић, Мирјана Карановић и Морено Дебартоли, проглашен је најбољим остварењем Канског фестивала према мишљењу жирија, којем је предсједавао велики филмски синеаста Милош Форман. Прије и послије тога филмски аутори из, иначе одличне, филмске продукције бивше Југославије, нису успјели да освоје још неку “Златну палму”, мада јој је 1967. године био близу Александар Петровић са филмом “Скупљачи перја”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана