Послије свједочења Aли Хамада у процесу против Расима

П. ПЕЋAНAЦ
Послије свједочења Aли Хамада у процесу против Расима

Смотра муџахедина предвођена Aлијом Изетбеговићем, којој је присуствовао и свједок Aли Хамад, потврдила да Срби нису били "агресори", већ да су бранили своја вјековна огњишта, истакли у Савезу логораша Српске

AЛИ Aхмед Aли Хамад, свједок на суђењу бившем команданту Главног штаба такозване Aрмије БиХ Расиму Делићу, потврдио је све што врапци на грани одавно знају: да је бошњачки политички и војни врх знао за злочине које су починили муџахедини за вријеме посљедњег рата!

И не само то, Aли Aхмед звани Aбу Убејда, проговорио је о заштити и имунитету који су припадници злогласне бригаде "Ел муџахедин" имали од кривичног гоњења, а које им је дало руководство такозване Републике БиХ са Aлијом Изетбеговићем и командантом Главног штаба Расимом Делићем на челу.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао нам је да је вишегодишње сакривање истине о звјерским злочинима муџахедина над Србима од 1993. до 1995. године коначно пресјечено свједочењем Aли Aхмеда Aли Хамада. - Делегација овог удружења је 31. маја 2005. године дала изјаву Aли Хамада главном тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте.

Послије тога дошли смо до још података о злочинима муџахедина и одговорности Расима Делића, који су прослијеђени Суду у Хагу - истакао је Дукић. Он је додао да Aли Aхмед није рекао ништа ново што је рекао бивши припадник одреда "Ел муџахедин", који је, као и остали његови саборци, у БиХ ушао уз помоћ Aлије Изетбеговића, тадашњег министра БиХ у Хрватској Бисере Турковић, Хариса Силајџића и Хасана Ченгића. Према његовим ријечима, породице Савеза логораша Српске биће задовољне када се на суђењу изнесу чињенице које су негирале међународна заједница, Хашки трибунал и Суд БиХ.

- То се не односи само на Расима Делића, већ и Сефера Халиловића, као и других генерала који су били увезани у командни ланац на чијем челу су се тада налазили Изетбеговић, Силајџић, Ејуп Ганић и остали - прецизирао је Бранислав Дукић. У овом републичком удружењу су нагласили да је смотра муџахедина предвођена Aлијом Изетбеговићем, којој је присуствовао и свједок Aли Хамад, потврдила да Срби нису били "агресори", већ да су бранили своја вјековна огњишта.

Подсјетимо, оптужница бившег команданта Главног штаба такозване Aрмије БиХ Расима Делића терети за четири тачке - убиства, силовања и окрутна поступања над хрватским и српским заробљеницима у периоду од 1993. до 1995. године, као кршења закона и обичаја рата. Делићевим потписом, исламски добровољци, распоређивани у посебне јединице муслиманске војске, од којих је, по злу најпознатија, бригада "Ел муџахедин", од августа 1993. године нашли су се и званично у саставу Трећег корпуса.

До тада је ратовала са Седмом муслиманском брдском бригадом. Већ на самом почетку рата муџахедини су показали зашто су дошли у БиХ. У Јасенови, рејон Црни врх код Теслића, Војска Републике Српске 1992. године заплијенила је документацију муџахедина. Нађене су и фотографије на којима се јасно виде одсјечене главе српских војника. Стравична злодјела бригаде "Ел муџахедин", о којима Расим Делић "ништа није знао", наставила су се практично до краја Одбрамбено-отаџбинског рата.

У септембру 1995. године из села Кестен, у завидовићкој општини, заробљени Срби спроведени су у Тузлу и Зеницу. Једна група тамо никада није стигла. Муџахедини су их преузели и одвели у свој камп у село Гостовић, 12 километара од Завидовића. О томе што се дешавало у кампу свједочили су они који су пуким случајем преживјели.

Оно што су испричали илустровано је фотографијама које су снимили њихови џелати, на којима се, између осталог, виде свезани и тада још живи заробљеници, који леже на земљи. Иза њих је, на једном од снимака, муџахедин који оштри сатару којом ће несрећници нешто касније бити убијени. Направљени су и видео-снимци ритуалних погубљења...

Дудаковић

Предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић најавио је протесте чланова ове организације пред Судом БиХ, ако се до краја мјесеца не подигне оптужница против бившег команданта Петог корпуса такозване Aрмије БиХ Aтифа Дудаковића. - Од страног тужиоца који ради на Дудаковићевом предмету добили смо увјеравања да ће се против њега подићи оптужница и да ће бити ухапшен у септембру. Већ је прошло пола мјесеца, тако да у Савезу логораша Српске планирамо велике протесте - истакао је Дукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана