Baldo tvrdi da nije kriv za bjekstvo policiji

Nebojša Tomašević
Baldo tvrdi da nije kriv za bjekstvo policiji

BANjALUKA - Emilio Baldo (45), koji se nalazi na izdržavanju devetogodišnje zatvorske kazne zbog više razbojništava, izjavio je u banjalučkom Osnovnom sudu da nije kriv za krivično djelo bjekstvo lica lišenog slobode.

Baldo je optužen da je 2. novembra 2006. godine ispred zgrade Okružnog suda u Banjaluci pokušao da pobjegne sudskoj policiji. Nakon što su mu otvorili vrata "marice" kojom je dovezen iz pritvora na izricanje presude zbog razbojništava, Baldo je iskočio i udario sudskog policajca u stomak. U optužnici se navodi da je uspio da skine lisice sa ruku i otrgne se drugom policajcu, te počne da bježi. Policija je tada pucala u vazduh, ali on se nije zaustavio.

Uhvaćen je nakon što ga je sudski policajac ranio u rame u ulici Isaije Mitrovića, koja se nalazi iza zgrade Okružnog suda.

Iz Vrhovnog suda Republike Srpske tada je saopšteno da su pripadnici sudske policije postupali u skladu sa zakonom i Pravilnikom o upotrebi oružja.

Baldo je 2009. godine osuđen na devet godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog počinjenih pet razbojništava. Sa njim je tada osuđen i Dejan Plotan na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog tri razbojništva.

Baldo i Plotan su tada proglašeni krivim jer su 27. marta 2005. godine u Sitnešima kod Srpca opljačkali S. Đ. i Lj. K., koje su napali i oteli im 75.000 evra, 3.000 maraka, pištolj i zlatni nakit. Tada su ih vezali i napali oca od S. Đ. U presudi je navedeno da su Baldo i Plotan 4. maja 2005. godine opljačkali kuću Dušana Popovića i ukrali 400 maraka, pištolj i tri boce alkoholnog pića. Tada su ukrali i "mercedes" vrijedan 10.000 maraka.

Prema navodima u presudi, Baldo je 22. juna 2005. godine u Grabovcu kod Čelinca, prijeteći V. P. i njenom suprugu D. M., ukrao 10.500 evra, 800 maraka, pištolj, a potom i automobil. Proglašen je krivim i zato što je 6. maja 2005. godine u Han Kolima kod Banjaluke prijeteći pištoljem od vlasnika M. Š. ukrao 2.100 švajcarskih franaka, 500 maraka, mobilni telefon, pištolj i automobil "golf".

Istraga

Prema nezvaničnim informacijama, Emilio Baldo je tokom istrage priznao da je bježao, ali je negirao da je tom prilikom udario sudskog policajca.

Međutim, sudski policajci i svjedoci tog događaja su rekli da je Baldo udario jednog od policajaca nogom u stomak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana