Zariću tri godine robije bog pokušaja ubistva Muamera Pauneskua

nezavisne.com
Zariću tri godine robije bog pokušaja ubistva Muamera Pauneskua

Sarajevo - Nakon što je priznao krivicu, dvadesetdvogodišnji Dejan Zarić osuđen je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu na tri godine robije zbog pokušaja ubistva Muamera Pauneskua (37).

Sudsko vijeće izreklo je kaznu koja je ispod zakonskog minimuma, cijeneći Zarićevo priznanje krivice, te motive koji su ga nagnali da izvrši krivično djelo, naglasivši da optuženi ipak nije smio uzeti pravdu u svoje ruke.

Podsjećamo, Paunesku je ranjen 16. septembra prošle godine u sarajevskom naselju Dolac Malta, a tog dana njegova djevojka Aldina Džindo prijavila ga je za nasilje, zbog čega je intervenisala policija. Paunesku joj je tada uzeo ključ od stana, navodno prijeteći da će je proganjati dok je živ, te se ona obratila za pomoć Zariću. Te noći oštećeni je bio u nargila baru “Hurem” u Ulici Envera Šehović, a Zarić i njegov prijatelj su za njim trčali do parkinga na raskrsnici ulica Malta i Bugojanska, a kada je pao, Zarić je u njega ispucao dva hica. Paunesku je zadobio prostrelne rane gornje vilice, vrata, desnog ramena i lijeve natkoljenice te mošnica.

Drugi napadač koji je bio priveden nakon saslušanja odmah je bio i pušten, a Zarić je, nakon pokušaja ubistva kazao inspektorima da ga nije namjeravao raniti, nego ga uplašiti zbog Aldine, kojoj je htio pomoći, te da je pištolj slučajno opalio.

Zarićev branilac Omar Mehmedbašić u završnim riječima naglasio je da je optuženi daleko bolja ličnost od oštećenog, koji je “sitni siledžija koji maltretira djevojku”.

Sanita Imamović, tužilac, kazala je da su za Zarića olakšavajuće okolnosti njegovo priznanje krivice, te da je u trenutku izvršenja djela bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, a otežavajuća, ranija osuđivanost.

Muamer Paunesku trenutno izdržava zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana