Svjedoci tvrde da je sporna imovina stečena privatizacijom

Nebojša Tomašević
Svjedoci tvrde da je sporna imovina stečena privatizacijom

BANjALUKA - Firme "Naš dom" i "Građa" svoju bivšu društvenu imovinu, zbog koje se vodi sudski spor, stekli su u procesu privatizacije državnog kapitala, na šta se niko ranije nije žalio.

Kazali su to u banjalučkom Okružnom sudu svjedoci odbrane optuženog zamjenika pravobranioca Republike Srpske Mirka Stojčinovića, Sanjin Kosić i Radenko Dragojević.

U ovom procesu sudi se i nekadašnjem Stojčinovićevom pomoćniku Borislavu Jeličiću. Republičko tužilaštvo ih tereti da su raznim zloupotrebama oštetili grad Banjaluku za više od 20 miliona KM.

- "Naš dom" je imovinu, koja se nekada vodila kao društvena, kupio u procesu privatizacije i imao je pravo svojine. Nedavno je Privredni sud u Banjaluci donio odluku kojom je Radnički univerzitet obavezan da se iseli iz zgrade u banjalučkoj Grčkoj ulici i preda je "Našem domu", te nadoknadi štetu - kazao je svjedok Kosić, koji je zastupnik "Našeg doma".

Dragojević, koji je stečajni upravnik u firmi "Građa", istakao je da Banjaluka nema pravo na imovinu te firme.

- Srpska je u procesu privatizacije prodala imovinu "Građi". Firma je za 33.000 kvadrata zemljišta platila 4,9 miliona KM - kazao je Dragojević.

Stojčinović je optužen da je zloupotrebama preduzećima "Naš dom" i "Građa" omogućio da na sebe uknjiže nekretnine i parcele, čime je Banjaluka oštećena za više od 7,5 miliona KM. Jeličića terete da se, kao i Stojčinović, u predmetu "Poljoprivredna škola" odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome Banjaluku. Tako su pričinili štetu od 16,3 miliona KM, a zemljište je prodato kompaniji "Bingo" koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu. "Bingo" je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu. Stojčinović je bez znanja grada, prihvatio odluku o sudskom poravnanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana