Specijalcima i saučesniku 40 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Specijalcima i saučesniku 40 godina zatvora

Banjaluka - Trojica bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i njihov saučesnik iz Banjaluke osuđeni su juče u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke 616.548 KM iz kombija agencije "Sektor sekjuriti" na autoputu Banjaluka - Gradiška i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Bivši specijalci Vladan Malić (36) i Goran Paraš (31) iz Banjaluke i Aleksandar Popović (33) iz Kotor Varoša osuđeni su na po deset i po, dok je njihov saučesnik i suvlasnik auto-kuće "Kvatro" Oleg Banda (34) iz Banjaluke dobio osam i po godina robije.

Presuda im je izrečena u ponovljenom postupku jer je Vrhovni sud RS početkom februara ove godine ukinuo raniju presudu Okružnog suda kojom je četvorka bila osuđena na ukupno 42 godine robije. Tom presudom iz maja prošle godine Malić, Paraš i Popović bili su osuđeni na po 11, a Banda na devet godina zatvora. Novom presudom svima je zatvorska kazna umanjena za po pola godine.

Osuđeni su presudom obavezani i da vrate 543.204 KM koje su stekli u krivičnom djelu jer taj iznos nije pronađen ni više od dvije godine nakon pljačke, te da plate troškove postupka.

Izricanje presude obezbjeđivao je veći broj policajaca, a kao i prvi put, izazvalo je veliku medijsku pažnju. Optuženi su prilikom ulaska u sudnicu bili nasmijani i pozdravljali su rodbinu, da bi se raspoloženje promijenilo kada su čuli ishod.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojem je predsjedavala Olga Pantić koja je istakla da je proces nakon ukidanja ranije presude okončan u rekordnom roku. Vrhovni sud RS raniju presudu je ukinuo u februaru, a ponovljeno suđenje počelo je 26. februara, nakon čega su održana još dva ročišta u martu.

- Vijeće ostaje kod istih razloga kao što je iznijelo u ranijoj, ukinutoj presudi. Sud smatra da će izrečenim kaznama biti postignuta svrha kažnjavanja. Obje strane na ovu presudu imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu RS - rekla je Pantićeva.

Za razliku od prvog žalbenog postupka, u ovom ne postoji mogućnost da Vrhovni sud naloži ponovno suđenje u Okružnom sudu. U slučaju da se ponovo odluči na ukidanje presude, novo suđenje bi vodile sudije Vrhovnog suda kojima je na raspolaganju i opcija da ublaže ili pooštre kaznu.

Jasminka Jovišević, koja brani Malića, Paraša i Bandu, najavila je žalbu na presudu.

- Ovakav epilog sam očekivala i mislila sam da će kazna biti ista ili nešto manja od one koja je izrečena u poništenoj presudi. Ova presuda ima niz manjkavosti i sud je povrijedio zakon i jer je ranije nezakonito saslušanje svjedoka u novom postupku pokušao da ispravi - rekla je Joviševićeva.

Žalbu je najavila i Aleksandra Metlić koja brani Popovića i koja je i u toku postupka tvrdila da nema dokaza da je on učestvovao u izvršenju krivičnog djela. Tužilac Živana Bajić nije komentarisala presudu.

Osuđena četvorka je tokom prvog suđenja u decembru 2016. godine zaključila sporazume o priznanju krivice i pristala na ukupno 25 godina zatvora, ali je sud odbacio nagodbu. Sporazum o priznanju krivice je u toku ponovljenog procesa ponovo zaključio Banda i pristao na šest godina zatvora, ali je odluka suda bila identična.

Optužnica protiv četvorke podignuta je 5. aprila 2016. godine i na teret im je prvobitno bio stavljen i organizovani kriminal, ali je ta kvalifikacija skinuta izmjenom optužnice 14. marta ove godine.

Malić, Paraš, Popović i Banda osuđeni su jer su 22. septembra 2015. godine u Cerovljanima na autoputu Banjaluka - Gradiška "audijem A6" presreli kolonu vozila agencije "Sektor sekjuriti", kojima je u Zagreb prevožen novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju "zoljom", natjerali su radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su ukrali 616.548 KM. Tokom pljačke lakše je ranjen radnik agencije "Sektor sekjuriti" Đurađ Bajić. Pljačkaši su pobjegli na planinu Kozaru gdje su zakopali oružje i novac i skrivali se nekoliko dana.

U pljački su učestvovali i bivši specijalci Željko Inđić iz Bratunca i Goran Janjuz iz Kozarske Dubice koji su osuđeni na po pola godine zatvora na osnovu priznanja krivice. Za učešće u pljački na isti način je na tri godine zatvora osuđen i radnik agencije "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša, koji je pljačkašima dao informacije o prevozu novca, uključujući i ključnu informaciju kada je konvoj krenuo.

Sva trojica su svjedočili protiv optuženih, a tokom ponovnog svjedočenja u obnovljenom suđenju pometnju je izazvao Kuzmić koji je u dva navrata ćutao pred sudskim vijećem, zbog čega je i kažnjen sa 3.000 KM. Suđenje u ovom slučaju počelo je još u junu 2016. godine.

Pritvor

Četvorici osuđenih je nakon izricanja presude produžen pritvor u kojem se nalaze od hapšenja u januaru 2016. godine.

Prema odluci suda, pritvor može trajati najduže devet mjeseci ili do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Vrijeme koje su osuđeni do sada proveli u pritvoru biće uračunato u izrečene zatvorske kazne.

********

Vladan Malić - deset i po godina

Goran Paraš - deset i po godina

Aleksandar Popović - deset i po godina

Oleg Banda - osam i po godina

- Prvo suđenje počelo u junu 2016. godine

-  Optužena četvorka u maju prošle godine osuđena na 42 godine zatvora

- Prvu presudu u februaru ukinuo Vrhovni sud RS i naložio novo suđenje

- Ponovljeno suđenje počelo 26. februara ove godine

- U sklopu ponovljenog suđenja 18. marta izmijenjena optužnica iz koje je izbačeno krivično djelo organizovani kriminal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana