Prodavci guma i bjelana čekaju presudu

Nebojša Tomašević
Prodavci guma i bjelana čekaju presudu

Banjaluka - Republički tužilac Dragica Glušac zatražila je osuđujuću presudu za Ognjena Brankovića i još pet lica optuženih za šverc narkotika, dok odbrana smatra da ih treba osloboditi jer djelo za koje su optuženi ne postoji u novom zakonu, a i protiv njih nema dokaza.

U ovom slučaju osim Brankovića optuženi su suspendovani radnik banjalučkog preduzeća "Akvana" i bokserski sudija Jelenko Tamburić (53), njegova supruga Vesna (60), njen sin Vedran Bodiroža (32), Nebojša Mikić (39) iz Banjaluke i Nedžad Omerović (45) iz Broda.

Tužilac Dragica Glušac je na suđenju ovoj grupi u banjalučkom Okružnom sudu kazala da postoji dovoljno dokaza da su oni organizovano švercovali narkotike. Osim osuđujuće presude zatražila je da se svima produži pritvor nakon što im budu izrečene kazne.

Branilac Brankovića, Gordan Jovišević istakao je da su optuženi za krivično djelo koje zakon ne poznaje, a osim toga nema dokaza ni za ono što im se stavlja na teret.

- Terete ih za zločinačko udruženje, a to ne postoji u Krivičnom zakoniku RS. Osim toga ovaj zakonik je blaži od starog po kojem su optuženi pa se on morao primijeniti. Tužilac je morao prilagoditi optužnicu - kazao je Branković.

Njegovom stavu pridružili su se i branioci ostalih optuženih. Sudija Pane Gavrić nakon iznošenja završnih riječi izricanje presude zakazao je za danas.

Pomenutu šestorku terete da je djelovala kao zločinačko udruženje koje je od juna 2015. do marta 2017. godine kontinuirano prodavalo kokain na području Banjaluke. Drogu je nabavljao Branković, a prodaju su dogovarali putem telefona. U tim dogovorima za kokain su upotrebljavali šifre kao što su "gume", "bjelan", "gudro", "bombonice". Tamburića optužnica tereti i za nedozvoljenu trgovinu, jer je nelegalno nabavio i na radnom mjestu u Gradskom olimpijskom bazenu Banjaluka držao medicinske tablete "ksalol" zbog ilegalne prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana