Nastavljeno suđenje Radislavu Jovičiću: Ugovor o nabavci opreme bez bankarske garancije

Nebojša Tomašević
Nastavljeno suđenje Radislavu Jovičiću: Ugovor o nabavci opreme bez bankarske garancije

Banjaluka - Firma “Optel” sa kojom je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić (46) zaključio ugovor o nabavci opreme za UKT sistem radio veza, nije imala bankarsku garanciju za taj posao, a s tom informacijom ministar je bio upoznat.

Ovo su juče u banjalučkom Osnovnom sudu izjavili svjedoci tužilaštva na suđenju Jovičiću i nekadašnjem direktoru “Optela” Alešu Majkiću koje terete da su MUP RS oštetili za više od 260.000 KM.

- Firma je ispunjavala svu proceduru za nabavku opreme, ali postojala je sumnja da finansijski loše stoji i da bi poreska uprava mogla da blokira novac. To sam prenijela ministru, ali on tada nije ništa rekao - kazala je načelnica Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a RS Divna Lovrić i potvrdila da “Optel” nikada nije isporučio opremu.

Pojasnila je da je za nabavku ove opreme vođen pregovarački postupak s obzirom na njenu specifičnost pa je dokumentacija o tome bila pod oznakom “tajno”. Istakla je da ministar od nje tada nije tražio da se neka firma favorizuje.

Bivša radnica Uprave za materijalno-finansijske i imovinske poslove MUP RS  Jasna Kovačević rekla je da joj je Majkić kazao da ne može da ispuni bankarsku garanciju i da je to rekla nadležnima. Istakla je da je u vezi s tim slučajem pravila dva zapisnika i u jednom je navela da firma ne može da ispuni bankarsku garanciju, a u drugom ju je izostavila.

- Šefica Ranka Kovačević mi je kada su se ona i druga koleginica vratile sa sastanka od ministra rekla da izbrišem to sve u vezi bankarske garancije i traženja mjenica iz zapisnika. Pretpostavljam da je ministar znao da firma ne može da da bankarsku garanciju, ali ja nisam s njim kontaktirala i ne mogu da tvrdim - kazala je Kovačevićeva.

Pojasnila je da je Majkić tražio avans i naglašavao da njegova firma nije imala gubitak te mu je nakon zaključenja ugovora uplaćen avans.

Nekadašnji načelnik Uprave za materijalno-finansijske i imovinske poslove MUP RS Ranka Kovačević istakla je da je komisija za nabavku opreme konstatovala da “Optel” ispunjava sve uslove.

- Kada  sam saznala da  firma ne može da da bankarsku garanciju tražila sam da se potpiše izjava pod punom materijalnom odgovornošću kao vid garancije da će posao biti obavljen. Divna Lovrić mi je rekla da treba da odemo kod ministra i to smo učinile 20 septembra 2013. godine. Ona ga je  upoznala da firma “Optel” ispunjava  uslove i ima svu dokumentaciju sem bankarske garancije. Ministar je rekao da se još pričeka - kazala je Ranka Kovačević i dodala da je ugovor o nabavci opreme ipak potpisan.

Optužnica

Banjalučko Okružno tužilaštvo tereti bivšeg ministra Radislava Jovičića da je i pored toga što je znao da firma “Optel” iz Banjaluke posluje sa gubitkom, zaključio 23. septembra 2013. godine ugovor sa njenim direktorom Alešom Majkićem o nabavci opreme za UKT sistem radio veza. Na osnovu tog ugovora “Optelu” avansno je isplaćeno 260.445 KM, ali oprema nije isporučena. Jovičiću se na teret stavlja da je nesavjesnim radom oštetio MUP RS za pomenuti iznos. U optužnici se navodi da je Majkić nakon što oprema nije isporučena 2. septembra 2014. godine kao direktor “Optela” zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP RS kao povjeriocem koga je zastupao Jovičić. Majkića terete da je tada izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice iako je znao da su bez pokrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana