Министри свједочили на суђењу Стојчиновићу

Небојша Томашевић
Министри свједочили на суђењу Стојчиновићу

Бањалука - Правобранилаштво Републике Српске требало је да инсистира на комуникацији са градом Бањалука у предметима које су водили, казао је министар правде РС Антон Касиповић у бањалучком Окружном суду на суђењу бившем замјенику правобраниоца РС Мирку Стојчиновићу и његовом некадашњем помоћнику Бориславу Јеличићу.

Стојчиновића и Јеличића Републичко тужилаштво терети да су злоупотребама оштетили град за више од 20 милиона КМ.

- Нисам се бавио предметима Правобранилаштва јер је то самосталан орган. У вријеме када је замјеник био Стојчиновић није било проблема у сарадњи - казао је Касиповић, који је био свједок одбране.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић истакла је да је сарадња са Стојчиновићем била професионална. Присјетила се да је у предмету “Бинго” та компанија министарству доставила уредну документацију о власништву над земљиштем на коме су планирали да граде.

- Грађевинска дозвола није издата јер нису имали обрачунату ренту и накнаду за земљиште. Град нам је одговорио да ту има спор и зато нису то обрачунали. Да је то било учињено, издали бисмо “Бингу” дозволу за грађење - каже Голићева.

Добру сарадњу са Стојчиновићем, као замјеником правобраниоца, имало је и Министарство индустрије, енергетике и рударства РС, што је у свједочењу потврдио министар Петар Ђокић. Стојчиновић је оптужен да је злоупотребама омогућио предузећима “Наш дом” и “Грађа” да укњиже некретнине и парцеле, чиме је Бањалука оштећена за више од 7,5 милиона КМ. Јеличића терете да се са Стојчиновићем одрекао тужбе у предмету “Пољопривредна школа” и закључио судско поравнање, не обавјештавајући град о томе. На овај начин причињена је штета од 16,3 милиона КМ. Земљиште је продато компанији “Бинго”, коју је град тужио, као и Пољопривредну школу. “Бинго” је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету. Стојчиновић је без знања града прихватио одлуку о судском поравнању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана