Ljekaru kazna od 6.000 maraka zbog invalidskih penzija

 Ljekaru kazna od 6.000 maraka zbog invalidskih penzija 06.12.2017 15:55 | Nebojša Tomašević

Banjaluka - Ljekar Milenko Pađen iz Kneževa osuđen je u banjalučkom Osnovnom sudu na novčanu kaznu od 6.000 maraka zbog falsifikovanja ili uništavanja službene isprave, odnosno omogućavanja nezakonitog izdavanja invalidskih penzija.

On je optužen u slučaju „Loto“ zajedno sa još 14 osoba, a njegov predmet je na zahtjev odbrane odvojen u odnosu na ostale optužene, pa je postupak vođen posebno.

Osim Pađena, u ovom slučaju ranije su osuđeni bivši direktor Kliničkog centra Banjaluka Duško Račić, te ljekar Stanko Obradović i Boro Čulić. Račić je osuđen na pola godine robije i novčanu kaznu od 5.000 maraka, a Obradović je dobio uslovnu kaznu od tri mjeseca, dok je Čuliću izrečena novčana kazna od 3.200 maraka i obavezan je da plati troškove postupka.

Prema presudi, Obradović neće ići u zatvor ako u roku od godine nakon pravosnažne presude ne počini novo krivično djelo.

U ovom slučaju još su optuženi vještak u Fondu PIO RS Zoran Perduv iz Banjaluke i radnice ovog fonda Nada Kukavica i Drena Petrović, zatim Beba Žarić-Đajić, Milica Obradović, Dijana Đurić, Milenko Dukić, Mlađa Rogić, Žarko Muždeka, Mladen Marković i Vojko Subašić.

Prema optužnici, Pađen je zajedno sa ostalima tokom 2013. godine omogućavao nezakonito sticanje invalidskih penzija stanovnicima Mrkonjić Grada, Ribnika, Šipova i Kneževa. Optuženi su od novopečenih penzionera uzimali od 6.000 do 8.000 KM kako bi im omogućili nezakonito dobijanje penzije.

Račić je osuđen za primanje mita. U optužnici je navedeno da su ljekari sređivali medicinsku dokumentaciju, a optuženi radnici FOND-a PIO prihvatali takvu dokumentaciju i omogućavali izdavanje rješenja o penzionisanju. Tužilac Goran Rakić kazao je da će nakon što dobije pismenu presudu protiv Pađena odlučiti da li će uložiti žalbu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica