Љекару казна од 6.000 марака због инвалидских пензија

 Љекару казна од 6.000 марака због инвалидских пензија 06.12.2017 15:55 | Небојша Томашевић

Бањалука - Љекар Миленко Пађен из Кнежева осуђен је у бањалучком Основном суду на новчану казну од 6.000 марака због фалсификовања или уништавања службене исправе, односно омогућавања незаконитог издавања инвалидских пензија.

Он је оптужен у случају „Лото“ заједно са још 14 особа, а његов предмет је на захтјев одбране одвојен у односу на остале оптужене, па је поступак вођен посебно.

Осим Пађена, у овом случају раније су осуђени бивши директор Клиничког центра Бањалука Душко Рачић, те љекар Станко Обрадовић и Боро Чулић. Рачић је осуђен на пола године робије и новчану казну од 5.000 марака, а Обрадовић је добио условну казну од три мјесеца, док је Чулићу изречена новчана казна од 3.200 марака и обавезан је да плати трошкове поступка.

Према пресуди, Обрадовић неће ићи у затвор ако у року од године након правоснажне пресуде не почини ново кривично дјело.

У овом случају још су оптужени вјештак у Фонду ПИО РС Зоран Пердув из Бањалуке и раднице овог фонда Нада Кукавица и Дрена Петровић, затим Беба Жарић-Ђајић, Милица Обрадовић, Дијана Ђурић, Миленко Дукић, Млађа Рогић, Жарко Муждека, Младен Марковић и Војко Субашић.

Према оптужници, Пађен је заједно са осталима током 2013. године омогућавао незаконито стицање инвалидских пензија становницима Мркоњић Града, Рибника, Шипова и Кнежева. Оптужени су од новопечених пензионера узимали од 6.000 до 8.000 КМ како би им омогућили незаконито добијање пензије.

Рачић је осуђен за примање мита. У оптужници је наведено да су љекари сређивали медицинску документацију, а оптужени радници ФОНД-а ПИО прихватали такву документацију и омогућавали издавање рјешења о пензионисању. Тужилац Горан Ракић казао је да ће након што добије писмену пресуду против Пађена одлучити да ли ће уложити жалбу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица