Извјештај против радника Жељезница РС: Крао дијелове са локомотива

nezavisne.com
Извјештај против радника Жељезница РС: Крао дијелове са локомотива

Добој - Крађом бронзаних блокова и металних прстенова с локомотива, Д.П. (48) из добојског приградског насеља Липац, дугогодишњи радник "Жељезница РС" на одржавању шинских возила, онеспособљавао је локомотиве за рад јер оне без тих дијелова нису могле бити пуштене у саобраћај.

Полицијска станица Добој 2 поднијела је против њега извјештај Окружном јавном тужилаштву Добој због сумње да је починио кривично дјело проневјера, а предузећу у којем је запослен причинио је штету од 13.000 КМ.

"За пријављено лице постоји основ сумње да је у периоду од почетка априла до јуна у циљу противправног присвајања туђе покретне ствари са доњег дијела обртних постоља дизел локомотиве отуђило 24 бронзана блока - заустављача осовина, и одстојне металне прстенове, који су му били повјерени у раду", наводе у полицији.

Добојској полицији је 5. јуна пријављено из "Жељезница РС" да неко краде дијелове са локомотива, да би каснијом истрагом коју је наложило овдашње тужилаштво, током које је саслушано неколико свједока, углавном запослених у "Жељезницама РС", утврђено да је радник тог предузећа "оперисао" на локомотивама.

Симо Цвјетковић, предсједник Самосталног синдиката машиновођа, каже да се скидањем металних прстенова локомотиве онеспособљавају за рад, јер се не може сакрити да тај дио недостаје, а контролни орган приликом прегледа не може пустити такву локомотиву на пругу, па је она ван саобраћаја док дио не буде набављен.

Бронзани блокови су велики дијелови на локомотиви, који, када се скину, могу да узрокују лом осовине.

"Ту се већа штета прави предузећу, него што ће неко ко скида те дијелове зарадити. Рецимо, ако се скине неки дио који на отпаду буде продат за 500 КМ, штета за предузеће је десет пута већа - 5.000 КМ, јер треба спровести набавку, а за то вријеме локомотива стоји, ван саобраћаја је", наводи Цвјетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана