Хусејновићу годину дана затвора јер је породицу држао у ропству

Небојша Томашевић
Хусејновићу годину дана затвора јер је породицу држао у ропству

Брчко - Мустафа Хусејновић (53) из Брчког правоснажно је осуђен у Апелационом суду Брчко дистрикта на годину затвора због држања у ропском односу и израбљивања суграђанина А. Т. и чланова његове породице које је тјерао да просе за њега.

Жртви је пријетио да ће их све побити и силовати му супругу, а његово троје малољетне дјеце је такође тјерао да просе.

Овај случај је враћан у судске клупе на нова суђења, а према пресуди Хусејновић је своју жртву на превару довео у дужничко ропство и натјерао га да му на име дуга за продати аутомобил исплати три пута већу цијену од реалне.

Наводи се да је реална вриједност аута била око 7.000 марака, док му је А. Т. исплатио 18.000 марака. Због свега тога несрећни човјек је остао без посла, а Хусејновић му је тражио све више новаца. Разним пријетњама га је принуђавао да му даје спорадичне дневне зараде, а када није имао новаца тјерао га је да за њега обавља разне кућне послове без накнаде и да га забавља на различите начине.

Чланове његове породице је уз присилу превозио у сусједна мјеста у околини Брчко дистрикта, те их тјерао да просе и ангажовао их да за њега раде разне послове без накнада.

Хусејновић је оптужен 2013. године, а у Основном суду Брчко дистрикта средином 2016. године осуђен је неправоснажно на осам мјесеци затвора за кривично дјело изнуде.

Тужилаштво Брчко дистрикта уложило је жалбу на ову пресуду због повреда одредаба кривичног поступка, погрешно утврђеног чињеничног стања. Такође, тужилаштво се тада жалило и на висину казне која је према њима ниска и на трошкове поступка. Ову жалбу уважило је Апелационо вијеће па је пресуда укинута и одређено је ново суђење. Након тога средином 2017. године Основни суд Брчко дистрикта осудио је Хусејновића на годину затвора и то за трговину људима.

У тој пресуди суд је као олакшавајуће за њега цијенио околности у којима је живио те чињеницу да је отац троје дјеце. Ову пресуду је Апелациони суд потврдио.

Ово је само још један у низу сличних случајева израбљивања и држања људи у робовласничком односу.  Абдија Османовић из Живиница 18. фебруара правоснажно је осуђен у Суду БиХ на три године затвора због држања у сексуалном и радничком ропству жене са благом менталном ретардацијом.

Њему је ова казна изречена након што му је укинута ранија пресуда којом је био осуђен на годину и по затвора.

Османовић је према пресуди 2013. и 2014. године у ропском односу држао А. С. коју је "купио" од свог брата. Несрећној дјевојци је потом ограничио кретање, држао је затворену у кући и одводио је на различита мјеста на подручју Живиница и Бихаћа, те тјерао је да за њега проси и доноси му новац. Уколико није био задовољан износом новца који је испросила, брутално је тукао  и психички злостављао.

Тукао и крао

Мустафа Хусејновић је раније у Основном суду Брчко дистрикта осуђиван због двије крађе. Осуђиван је и због два насиља у породици и наношења лакших повреда. Годину је провео у затвору у Бањалуци због кривичних дјела.

Интересантно је да му ни првостепени ни другостепени суд ове чињенице није узео као посебно отежавајуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана