Bošković oslobođen optužbi za pljačke

Nebojša Tomašević
Bošković oslobođen optužbi za pljačke

Banjaluka - Željko Bošković, zvani Vuk, u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno je oslobođen optužbi da je opljačkao benzinsku pumpu „Majneks“ i dva francuska državljanina.

- Vijeće je razmatrajući žalbe na presudu i analizom dokaza odlučilo da potvrdi ranije izrečenu prvostepenu presudu Okružnog suda u Trebinju - rekla je sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović.

Bošković je optužbi oslobođen usljed nedostatka dokaza da je počinio djela koja su mu stavljena na teret. U presudi je navedeno da je nesporno da su 1. avgusta 2003. godine u mjestu Mješaja kod Foče opljačkana dva državljanina Francuske, kao i da je 2. oktobra iste godine opljačkana benzinska pumpa „Majneks“. Dodaje se da na osnovu dokaza tužilaštva nije moglo biti utvrđeno da je ta djela počinio Bošković. Oba razbojništva počinjena su korišćenjem pištolja VZOR kalibra 7,65 milimetara, na kojem su pronađeni DNK tragovi optuženog.

- Međutim, sud naglašava da je pištolj pronađen pet godina nakon činjenja krivičnih djela, odnosno 2008. godine. Za ovo vijeće vrijeme od pet godina predstavlja nepremostiv period da bi se pouzdano moglo reći da je optuženi Bošković izvršilac tih krivičnih djela. Tužilaštvo nije ponudilo nijedan drugi validan dokaz protiv njega - navedeno je u prvostepenoj presudi koju je Vrhovni sud RS potvrdio.

Bošković je poznat po činjenju krivičnih djela i u septembru 2011. godine u banjalučkom Okružnom sudu je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva, pokušaja ubistva i razbojništva. Prema toj presudi, on je kriv za ubistvo kriminalističkog inspektora Radenka Radovića, pokušaj ubistva policajca Marinka Božovića i pljačke 50.000 maraka iz „Pošta Srpske“ u Brodu na Drini, tokom koje je pokušao da ubije četiri policajca. Tokom te pljačke pucao je na policiju i u razmjeni vatre je ranjen, nakon čega je i uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana