Бошковић ослобођен оптужби за пљачке

Бошковић ослобођен оптужби за пљачке 11.12.2017 12:32 | Небојша Томашевић

Бањалука - Жељко Бошковић, звани Вук, у Врховном суду Републике Српске правоснажно је ослобођен оптужби да је опљачкао бензинску пумпу „Мајнекс“ и два француска држављанина.

- Вијеће је разматрајући жалбе на пресуду и анализом доказа одлучило да потврди раније изречену првостепену пресуду Окружног суда у Требињу - рекла је секретар Врховног суда Јелена Деспотовић.

Бошковић је оптужби ослобођен усљед недостатка доказа да је починио дјела која су му стављена на терет. У пресуди је наведено да је неспорно да су 1. августа 2003. године у мјесту Мјешаја код Фоче опљачкана два држављанина Француске, као и да је 2. октобра исте године опљачкана бензинска пумпа „Мајнекс“. Додаје се да на основу доказа тужилаштва није могло бити утврђено да је та дјела починио Бошковић. Оба разбојништва почињена су коришћењем пиштоља ВЗОР калибра 7,65 милиметара, на којем су пронађени ДНК трагови оптуженог.

- Међутим, суд наглашава да је пиштољ пронађен пет година након чињења кривичних дјела, односно 2008. године. За ово вијеће вријеме од пет година представља непремостив период да би се поуздано могло рећи да је оптужени Бошковић извршилац тих кривичних дјела. Тужилаштво није понудило ниједан други валидан доказ против њега - наведено је у првостепеној пресуди коју је Врховни суд РС потврдио.

Бошковић је познат по чињењу кривичних дјела и у септембру 2011. године у бањалучком Окружном суду је осуђен на 20 година затвора због убиства, покушаја убиства и разбојништва. Према тој пресуди, он је крив за убиство криминалистичког инспектора Раденка Радовића, покушај убиства полицајца Маринка Божовића и пљачке 50.000 марака из „Пошта Српске“ у Броду на Дрини, током које је покушао да убије четири полицајца. Током те пљачке пуцао је на полицију и у размјени ватре је рањен, након чега је и ухапшен.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица