Бањалучанин осуђен за пљачку златаре у Јајцу

avaz.ba
Бањалучанин осуђен за пљачку златаре у Јајцу

Нови Травник - Кантонални суд у Новом Травнику прихватио је споразум о признању кривице те на пет година и шест мјесеци затвора осудио Златка Пиљагића (36) из Бањалуке, посљедњег актера пљачке златара у Јајцу 2012. године, кад је у размјени ватре са полицијом убијен један од разбојника.

Пиљагић, који је шест година био у бијегу, ухапшен је у марту ове године у Бањалуци након инцидента у кафићу и напада на полицајце. Код њега је том приликом пронађена лажна лична карта. Сумња се да се неко вријеме крио у Хрватској, а затим и у Србији.

За Пиљагићем је била расписана потјерница због учествовања у пљачки златара “Габи” и “Голд” у Јајцу, а због тога је његов брат Зоран Пиљагић већ осуђен на шест година затвора.

Осим њега, и Александар Бабић добио је шест година, а Синиша Васиљевић Мишоловка пет година робије. Током пљачке погинуо је њихов саучесник Стојан Кнежевић из Бањалуке.

Према пресуди, они су златаре “Габи” и “Голд” опљачкали 3. маја 2012. године у јајачкој улици ЗАВНОБиХ. Тада су у раним јутарњим сатима изнијели два велика сефа пуна златног накита и других драгоцјености. Сефове су натоварили у два каравана Пассата, зелене и црвене боје.

Тихи аларм

Током пљачке, у једној златари се огласио тихи аларм па је полиција одмах кренула да интервенишр и затекла их је на дјелу те позвала да се предају.

Тада су оптужени из аутоматских пушака запуцали на полицијску патролу. Полиција је узвратила ватру и том приликом је убијен Кнежевић. Раније осуђена тројка је побјегла, али их је полиција пронашла и ухапсила у Бањалуци.

Раније осуђиван

Златко Пиљагић одраније је познат полицији по бројним кривичним дјелима, а иза њега су и правоснажне пресуде. Још 2005. осуђен је на три и по године затвора због разбојништва у Бањалуци, а учествовао је и у неким пуцњавама на подручју овог града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана