Збогом, хероју истине

Приредила: Александра Глишић
Збогом, хероју истине

Београд - Уз сузе и поруке љубави и бола, породица, пријатељи и колеге опростили су се од великана српског глумишта Небојше Глоговца, који је јуче сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Претходно је у пуној сали Југословенског драмског позоришта одржана комеморација поводом Глоговчеве смрти (49), а од "великог глумца", "краља глуме", "недостижног хероја истине", чијим је одласком "померена зграда ЈДП" и "напукла позоришна мапа региона", опростили су се пријатељи, колеге, поштоваоци.

Ред испред књиге жалости, мук у холу гдје је постављен видео-бим како би они који не успију да уђу у салу, а таквих је било много, могли да прате комеморацију. Од Глоговца су дошли да се опросте и његове најстарије колеге, Бранка Веселиновић (99) и Власта Велисављевић (91).

Комеморација је почела снимљеним инсертом из "Хамлета" - посљедње представе и посљедње улоге коју је Глоговац одиграо 13. децембра 2017.

Најемотивнији тренутак је био излазак на сцену Небојшиних колега са класе - Наташе Нинковић, Војина Ћетковића, Сергеја Трифуновића, Данијеле Угреновић, Данијеле Павловић, Бориса Пинговића, Неле Михаиловић и Каролине Цимеше.

- Од првог тренутка на нашој класи није се постављало питање да ли си ти онај прави и предодређени. Било је само питање колико далеко и високо ћеш да путујеш. Сведоци смо да си својим талентом, брзином, оштрином, карактером, истином коју си носио у себи, додирнуо сама небеса, да си својим присуством сваки простор чинио озбиљнијим, дубљим, луђим, привилегованим - рекла је Нинковићева у име свих.

Она је додала да "показао си нам како се изгара за истином, како се увек иде до краја у свему што називаш својим, како се презире лаж, како ствари треба називати правим именима".

- Показао си нам како се може бити чувар традиције и опет бити гладан за новим, модерним, другачијим. Показао си нам како се може бити директан и оштар, а танан, поштен, непоткупљив, циничан, а благ, једном речју свој. Путуј, војводо наш и са анђелима буди - казала је Нинковићева.

Ћетковић је прочитао одломак из свог дневника датован 8. фебруара, дан уочи Глоговчеве смрти, а глумац Војислав-Воја Брајовић пјесму Мике Антића "Да ли сам свуда где су ми трагови...", за коју је рекао да као да ју је Глоговац написао.

Редитељ Слободан Унковски послао је емотивно писмо.

- Напукла је театарска мапа региона. Потресла се филмска индустрија. Пулска Арена се накривила. Цео регион је постао кућа жалости. Само се челичи Панчевачки мост и сви ми стојимо на њему и посматрамо мали бели бродић, са упаљеним сигналним светлима по дану, који на очекивани налет велике воде мора да иде напред, а на њему, ако добро видимо, стоји Глоговац у тамном оделу са белом кошуљом као из Хамлета и озбиљан држи кормило које више не служи сврси - опростио се писмом Унковски.

Срдан Голубовић, у чијим је филмовима "Клопка" и "Кругови"  Глоговац играо, нагласио је да је увијек био задивљен и опчињен његовом глумом.

- Наш недостижни херој истине био је један од најбољих глумаца који су стали на било коју сцену бивше Југославије и један од најбољих глумаца са ових простора који су ходали испред филмске камере. За мене је увек био најбољи глумац на свету и то ће увек да буде. Збогом, хероју истине - рекао је Голубовић.

Комеморација је завршена громогласним аплаузом и сузама свих присутних. На сахрани глумца, који је преминуо 9. фебруара, били су бројни глумци: Слобода Мићаловић, Драган Бјелогрлић, Гордан Кичић, Даница Максимовић, Радош Бајић, Весна Чипчић, Тања Бошковић, Драган Петровић Пеле, Никола Којо, Воја Брајовић. На посљедњи поздрав са глумцем дошли су и редитељ Емир Кустурица, члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић, пјевачи Сергеј Ћетковић и Вукашин Марковић...

"Требиње свом Небојши"

Филм "Требиње свом Небојши" приказан је јуче у Културном центру Требиње као знак сјећања на суграђанина, великог глумца и промотора Требиња и Херцеговине Небојшу Глоговца.

Породица

Прва супруга Небојше Глоговца, Мина и друга, Милица, заједно су дошле на комеморацију. Са њима су дошли и Минини и Небојшини синови Гаврило и Милош. Небојшин отац, свештеник Милован Глоговац, служио је опијело уз митрополита Амфилохија Радовића, док је глумчев млађи син носио крст. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана