Zatvorski čuvar u KPZ Doboj prevozio drogu

Nebojša Tomašević
Zatvorski čuvar u KPZ Doboj prevozio drogu

Banjaluka - Zatvorski čuvar Kazneno-popravnog zavoda u Doboju Mario Janković (38) iz Teslića i još pet osoba uhapšeni su u policijskoj akciji "Kafe" zbog sumnje da su organizovano švercovali narkotike.

Osim Jankovića uhapšeni su i njegovi sugrađani Josip Ćosić (54), Boris Čupić (26) i Dario Pavlović (39) kao i Denis Nedinić (39) iz Banjaluke i Dario Todorović (30) iz Doboja.

Izvor blizak istrazi je kazao da su oni drogu nabavljali od njima poznatih ljudi i zatim je preprodavali  na ulici. Prema njegovim riječima nakon saznanja da se bave tim nelegalnim poslom osumnjičeni su praćeni mjesecima.

- Tokom praćenja osumnjičenih došlo se do dokaza da je drogu uglavnom nabavljao Denis Nedinić i davao je drugima. Zatvorski čuvar Mario Janković je u nekoliko navrata drogu prevezao iz Banjaluke do Teslića gdje su je ostali rasturali na ulici. Janković je navodno iskoristio uniformu zatvorskog čuvara da se iza nje krije dok švercuje drogu - kazao je izvor blizak istrazi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su saopštili da je u okviru akcije pretreseno više lokacija na području Banjaluke i Teslića. Portparol MUP RS Danica Gnjatović rekla je da je tom prilikom zaplijenjena droga, kao i više municije različitog kalibra.

- Pronađeno je 1,1 kilogram marihuane, 237 grama spida, 30 komada tableta ekstazi i LSD, sedam grama kokaina. Zaplijenjene su i digitalne vage, drobilice, oprema za pakovanje droge, kao i različita municija i drugi predmeti koji će biti korišćeni kao dokaz - rekla je Gnjatovićeva.

Prema njenim riječima, za uhapšene postoji sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga.

- Osumnjičeni će nakon ispitivanja biti predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju. Identitet i više detalja ne možemo da otkrivamo u cilju zaštite istrage - istakla Danica Gnjatović.

Akciju "Kafe" sproveli su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, zajedno sa Policijskom upravom Doboj. U policiji navode da osumnjičeni ranije nisu dovođeni u vezu sa švercom droge, te da su do sada bili potpuno anonimni.

Suspenzija

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Doboj Branko Miletić rekao da je čuvar Mario Janković suspendovan na osnovu informacija koje im je dostavila policija.

- Biće pokrenut disciplinski postupak i vjerovatno će biti otpušten zbog narušavanja ugleda institucije jer takva osoba ne može da radi u Ministarstvu pravde. S njim  ranije nismo imali problema, niti je bio sklon kriminalnim radnjama.  Krivično djelo počinio je dok je bio na  odmoru  i zloupotrijebio je službenu uniformu koju je nosio kući da je opere - kazao je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana