Занемарена два свједока приликом обустављања истраге за убиство Бојана Копрене

Срна
Занемарена два свједока приликом обустављања истраге за убиство Бојана Копрене

Бањалука - Окружно јавно тужилаштво Бањалука као кључни доказ за обустављање истраге против Бошка и Богдана Диљевића из Бањалуке, који су били осумњичени за убиство Бањалучанина Бојана Копрене, навело је да је свједок Жељко Голубовић одустао од изјаве којом их је доводио у везу са убиством, док у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске тврде да Диљевиће са убиством повезују још два свједока и докази, што је тужилац занемарио.

У наредби о обустављању истраге коју је објавило Окружно јавно тужилаштво наведено је да је свједок Голубовић изјаву дату полицијским инспекторима уз, како кажу, одређене контрадикторности, потврдио и приликом саслушања у тужилаштву.

Голубовић је у изјави датој инспекторима рекао да је са убијеним Копреном директно учестовао у крађама оваца на имању Диљевића, укључујући и ноћ када се догодило убиство.

У изјави која је у посједу Срне, свједок је навео да је видио када су Диљевићи ухватили Копрену који је кренуо да краде њихову јагњад и да је Бошко Диљевић у руци држао пиштољ, те да је након међусобног гурања и ударања чуо пуцањ.

Свједок Љубиша Диљевић, чија је изјава такође у посједу Срне, рекао је да је кобне ноћи на имању Диљевића чуо вику и галаму више лица и један пуцањ, а сљедећу ноћ примјетио је браћу Диљевић како су коњима вукли њему непознат терет у правцу јаме гдје је пронађена кост за коју је вјештачењем са великом вјероватноћом утврђено да је дио тијела Копрене.

“Изјаве свједока Љубише Диљевића и Жељка Голубовића се подударају у смислу њихове перцепције поступања браће Диљевић према Копрени”, кажу у МУП-у.

Трећи свједок Радосав Сладојевић, чија је изјава у посједу Срне, навео је да му се Копрена неколико часова прије него што је убијен повјерио да намјерава отићи у крађу оваца на имању Диљевића. У наредби о обустављању истраге наведено је да је тужилац због контрадикторности у изјави послије непуну годину поново саслушао свједока Голубовића, који одбацује све што је рекао инспекторима и приликом претходног саслушања у тужилаштву. У МУП-у Српске истичу да промјена исказа свједока није изненађење јер га је поступајући тужилац Татјана Нинковић, одмах након што је полиција поднијела извјештај о почињеном кривичном дјелу против браће Диљевића, позвала телефоном и обавила упозоравајући разговор са њим. “Рекла му је да ће морати дати изјаву пред осумњиченим и да ће их морати препознати. То није пракса тужиоца, а осим тога питање је и зашто је свједока водила на полиграфско испитивање у МУП Кантона Сарајево. То има елементе застрашивања. Тек послије телфонског позива Нинковићева је поново саслушала тог свједока. Занимљиво је и да је овај свједок саслушан у тужилаштву 28. јуна 2018. године, а тужилац је шест дана раније донио одлуку да осумњичени буду пуштени на слободу”, наводе у МУП-у Српске. У МУП-у Српске додају да се због непрофесионалног поступања према свједоку Голубовићу поставља питање основа сумње да је Нинковићева починила кривично дјело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца због чега су притужбу на њен рад доставили Високом судском и тужилашком савјету БиХ, главном тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Бањалука и Републичком јавном тужилаштву. Окружно јавно тужилаштво је недуго затим покренуло истрагу против двојице инспектора Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске. “Нинковићева је своје непрофесионално поступање у наведеном кривичном предмету покушала амнестирати тако што је из само њој познатих разлога обуставила истрагу против браће Диљевић. Обуставу те истраге у Окружном јавном тужилаштву Бањалука покушавају оправдати покретањем истраге против полицисјких службеника за кривично дјело изнуђивање исказа од свједока Голубовића и осумњичених Диљевића”, истакли су у МУП-у. Управа за оргванизовани и тешки криминалитет МУП-а Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против Диљевића због сумње да су 7. јула 2014. године у бањалучком насељу Буквалек убили Копрену. Окружно јавно тужилаштво Бањалука је у понедјељак, 10. јуна, обуставило истрагу против Диљевића јер, како тврде, нема довољно доказа да су починили поменуто кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана