Za šverc narkotika Sumonji i Tomaševiću dvije godine i osam mjeseci zatvora

Nebojša Tomašević
Za šverc narkotika Sumonji i Tomaševiću dvije godine i osam mjeseci zatvora

Banjaluka - Vladimir Sumonja (29) i Luka Tomašević (26) iz Banjaluke osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog šverca marihuane, spida i ekstazija.

Sumonja je osuđen na dvije godine, a Tomašević na osam mjeseci zatvora. Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Branimir Jukić, koji je pojasnio da je sud promijenio kvalifikaciju krivičnog djela i osudio ih po blažem članu zakona u odnosu na onaj na koji su bili optuženi.

- Sud smatra da ne postoje dokazi da su djelovali zajedno, zbog čega su blaže kažnjeni. Takođe, neki dokazi su nezakoniti i sud ih nije mogao cijeniti prilikom donošenja presude - pojasnio je Jukić.

Dodao je da je Sumonji izrečena teža kazna, jer je ranije osuđivan za šverc narkotika, dok Tomašević nije činio ovakva krivična djela.

Prema presudi, pomenuti dvojac švercovao je narkotike od januara do 9. novembra 2018. godine na području Banjaluke. U presudi se navodi da su oni od njima poznatih osoba kupovali marihuanu, spid i ekstazi i držali ih u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci radi prodaje. Nakon što ih je policija otkrila, pokušali su da unište narkotike i sakriju tragove. Kada su policajci došli pred vikendicu u kojoj su se nalazili i pozvali ih da izađu, začula se galama “popadaćemo”, “ne gine nam zatvor”, “bacaj prah u sudoper i puštaj vodu”. Sumonja i Tomašević postali su poznati javnosti nakon što je tokom istrage objavljeno da su gađali policajce tvorom kako bi izbjegli privođenje. Međutim, na suđenju su policajci koji su ih hapsili ispričali da je životinja sama skočila s krova vikendice. Sumonja i Tomašević pali su u akciji “Target” početkom novembra prošle godine. Tada je pronađeno oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida, te 131 gram ekstazija. U pretresu vikendice pronađena je i oprema za improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane.

Sumonjin branilac, advokat Marko Mikeš, izjavio je da je izrečena kazna njegovom branjeniku prestroga.

- Od početka je jasno da se ovdje ne radi o zajedničkom djelovanju optuženih, kako je to tvrdilo tužilaštvo. Međutim, na osnovu izvedenih dokaza ne može se zaključiti ni da je Sumonja učinio osnovno krivično djelo - kazao je Mikeš.

Tužilac Saša Labotić najavio je žalbu na presudu, koju će podnijeti kada je dobije u pisanom obliku. Sumonja je poznat policiji po krivičnim djelima i do sada je osuđivan sedam puta. Dva puta je osuđen upravo zbog šverca narkotika.

Pritvor

Nakon izricanja presude sudsko vijeće ukinulo je pritvor Vladimiru Sumonji, u kome se nalazio od 11. novembra 2018. Luka Tomašević je takođe bio pritvoren nakon hapšenja, ali je iz pritvora pušten poslije 18 dana.

Obojici je vrijeme koje su proveli u pritvoru uračunato u izrečenu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana