За шверц наркотика Сумоњи и Томашевићу двије године и осам мјесеци затвора

Небојша Томашевић
За шверц наркотика Сумоњи и Томашевићу двије године и осам мјесеци затвора

Бањалука - Владимир Сумоња (29) и Лука Томашевић (26) из Бањалуке осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно двије године и осам мјесеци затвора због шверца марихуане, спида и екстазија.

Сумоња је осуђен на двије године, а Томашевић на осам мјесеци затвора. Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавао судија Бранимир Јукић, који је појаснио да је суд промијенио квалификацију кривичног дјела и осудио их по блажем члану закона у односу на онај на који су били оптужени.

- Суд сматра да не постоје докази да су дјеловали заједно, због чега су блаже кажњени. Такође, неки докази су незаконити и суд их није могао цијенити приликом доношења пресуде - појаснио је Јукић.

Додао је да је Сумоњи изречена тежа казна, јер је раније осуђиван за шверц наркотика, док Томашевић није чинио оваква кривична дјела.

Према пресуди, поменути двојац шверцовао је наркотике од јануара до 9. новембра 2018. године на подручју Бањалуке. У пресуди се наводи да су они од њима познатих особа куповали марихуану, спид и екстази и држали их у викендици у улици Франца Шуберта у Бањалуци ради продаје. Након што их је полиција открила, покушали су да униште наркотике и сакрију трагове. Када су полицајци дошли пред викендицу у којој су се налазили и позвали их да изађу, зачула се галама “попадаћемо”, “не гине нам затвор”, “бацај прах у судопер и пуштај воду”. Сумоња и Томашевић постали су познати јавности након што је током истраге објављено да су гађали полицајце твором како би избјегли привођење. Међутим, на суђењу су полицајци који су их хапсили испричали да је животиња сама скочила с крова викендице. Сумоња и Томашевић пали су у акцији “Таргет” почетком новембра прошле године. Тада је пронађено око 2,4 килограма сканка, 218 грама спида, те 131 грам екстазија. У претресу викендице пронађена је и опрема за импровизовану лабораторију за производњу марихуане.

Сумоњин бранилац, адвокат Марко Микеш, изјавио је да је изречена казна његовом брањенику престрога.

- Од почетка је јасно да се овдје не ради о заједничком дјеловању оптужених, како је то тврдило тужилаштво. Међутим, на основу изведених доказа не може се закључити ни да је Сумоња учинио основно кривично дјело - казао је Микеш.

Тужилац Саша Лаботић најавио је жалбу на пресуду, коју ће поднијети када је добије у писаном облику. Сумоња је познат полицији по кривичним дјелима и до сада је осуђиван седам пута. Два пута је осуђен управо због шверца наркотика.

Притвор

Након изрицања пресуде судско вијеће укинуло је притвор Владимиру Сумоњи, у коме се налазио од 11. новембра 2018. Лука Томашевић је такође био притворен након хапшења, али је из притвора пуштен послије 18 дана.

Обојици је вријеме које су провели у притвору урачунато у изречену казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана