Vučić tvrdi da je trebalo da dobije dvije godine robije

Nebojša Tomašević
Vučić tvrdi da je trebalo da dobije dvije godine robije

Banjaluka - Aleksandar Vučić (27) iz Banjaluke, koji je osuđen na deceniju zatvora zbog organizovanih krađa i razbojništava, izjavio je u Vrhovnom sudu Republike Srpske da nije učestvovao u pljački vlasnika Mesne industrije “Dim-Dim” iz Banjaluke, te da je u sudu “imao dogovor” da će nakon priznanja biti osuđen na do dvije godine zatvora, ali da to nije ispoštovano.

- Od početka sam priznao djela koja sam učinio, ali je tužilaštvo tražilo da priznam i što jesam i što nisam uradio. Raspitivao sam se u sudu i čuo da je sudija pristao da slučaj ide po skraćenom postupku i da bi trebalo da dobijem između godinu i po i dvije zatvora. Priznao sam, ali sam dobio deset godina. U prvostepenoj presudi su nepravilno utvrđene činjenice - kazao je Vučić tokom žalbenog postupka.

Njegov branilac, advokat Marko Mikeš, koji se žalio na prvostepenu presudu, zatražio je njeno ukidanje i vraćanje na ponovni postupak te blažu kaznu.

- Deset godina je prevelika kazna jer nema čvrstih dokaza da je Vučić počinio sva djela za koja je optužen. U presudi je pogrešno utvrđeno činjenično stanje i zasnovana je na nezakonitim dokazima. Osim toga, Đorđe Brnić, koji je učestvovao u nekim krađama i nagovarao mog branjenika, dobio je samo pola godine zatvora - istakao je Mikeš.

Predložio je da Vučića oslobode za pljačku vlasnika Mesne industrije “Dim-Dim” i izreknu mu blažu kaznu za ostala krivična djela ili da presuda bude ukinuta i predmet vraćen na novo suđenje. Republički tužilac Svetlanka Bijelić zatražila je da vijeće Vrhovnog suda odbije žalbe odbrane i potvrdi prvostepenu presudu. Vrhovni sud ima rok od mjesec da donese odluku o žalbi.

Vučića je na desetogodišnju robiju osudio banjalučki Okružni sud 18. juna prošle godine. Tom presudom Vučić je proglašen krivim za učešće u otimanju 250.000 evra i 16.600 KM od vlasnika Mesne industrije “Dim-Dim” Dušana i Steve Travice u Banjaluci i u oružnoj pljački 6.600 KM iz Pavlović banke iz Bijeljine. Osuđen je i za učešće u provali i krađi veće količine cigareta iz tri kioska “Minutica”, te kioska broj 15 od Fabrike duvana i “Mog marketa” u Banjaluci. On je priznao sva krivična djela sem učešća u pljački porodice Travica. U presudi se navodi da je bio dio organizovane grupe koja je djelovala od oktobra 2014. do avgusta 2016. na području Banjaluke i Bijeljine. Članovi grupe uglavnom su krali novac i cigarete i preprodavali ih na crnom tržištu. Otkriveni su u akciji “Tiper” 16. novembra 2016. godine.

Osuđeni

Zbog više krađa i razbojništava u predmetu “Tiper”, osim Aleksandra Vučića, osuđeno je još pet lica. Najvišu kaznu od pet i po godina dobio je Nemanja Umjenović (27) iz Banjaluke. Jovica Grujić (25) dobio je dvije i po, a Željko Grubor (26) dvije godine i tri mjeseca zatvora. Pola godine zatvora i novčanu kaznu od 6.000 KM dobio je Đorđe Brnić (26) zbog učešća u sedam krađa, dok je istu kaznu dobio Vladimir Stanić (30) jer je kao član kriminalne grupe učestvovao samo u prikrivanju i preprodaji ukradenih cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana