Вучић тврди да је требало да добије двије године робије

Небојша Томашевић
Вучић тврди да је требало да добије двије године робије

Бањалука - Александар Вучић (27) из Бањалуке, који је осуђен на деценију затвора због организованих крађа и разбојништава, изјавио је у Врховном суду Републике Српске да није учествовао у пљачки власника Месне индустрије “Дим-Дим” из Бањалуке, те да је у суду “имао договор” да ће након признања бити осуђен на до двије године затвора, али да то није испоштовано.

- Од почетка сам признао дјела која сам учинио, али је тужилаштво тражило да признам и што јесам и што нисам урадио. Распитивао сам се у суду и чуо да је судија пристао да случај иде по скраћеном поступку и да би требало да добијем између годину и по и двије затвора. Признао сам, али сам добио десет година. У првостепеној пресуди су неправилно утврђене чињенице - казао је Вучић током жалбеног поступка.

Његов бранилац, адвокат Марко Микеш, који се жалио на првостепену пресуду, затражио је њено укидање и враћање на поновни поступак те блажу казну.

- Десет година је превелика казна јер нема чврстих доказа да је Вучић починио сва дјела за која је оптужен. У пресуди је погрешно утврђено чињенично стање и заснована је на незаконитим доказима. Осим тога, Ђорђе Брнић, који је учествовао у неким крађама и наговарао мог брањеника, добио је само пола године затвора - истакао је Микеш.

Предложио је да Вучића ослободе за пљачку власника Месне индустрије “Дим-Дим” и изрекну му блажу казну за остала кривична дјела или да пресуда буде укинута и предмет враћен на ново суђење. Републички тужилац Светланка Бијелић затражила је да вијеће Врховног суда одбије жалбе одбране и потврди првостепену пресуду. Врховни суд има рок од мјесец да донесе одлуку о жалби.

Вучића је на десетогодишњу робију осудио бањалучки Окружни суд 18. јуна прошле године. Том пресудом Вучић је проглашен кривим за учешће у отимању 250.000 евра и 16.600 КМ од власника Месне индустрије “Дим-Дим” Душана и Стеве Травице у Бањалуци и у оружној пљачки 6.600 КМ из Павловић банке из Бијељине. Осуђен је и за учешће у провали и крађи веће количине цигарета из три киоска “Минутица”, те киоска број 15 од Фабрике дувана и “Мог маркета” у Бањалуци. Он је признао сва кривична дјела сем учешћа у пљачки породице Травица. У пресуди се наводи да је био дио организоване групе која је дјеловала од октобра 2014. до августа 2016. на подручју Бањалуке и Бијељине. Чланови групе углавном су крали новац и цигарете и препродавали их на црном тржишту. Откривени су у акцији “Типер” 16. новембра 2016. године.

Осуђени

Због више крађа и разбојништава у предмету “Типер”, осим Александра Вучића, осуђено је још пет лица. Највишу казну од пет и по година добио је Немања Умјеновић (27) из Бањалуке. Јовица Грујић (25) добио је двије и по, а Жељко Грубор (26) двије године и три мјесеца затвора. Пола године затвора и новчану казну од 6.000 КМ добио је Ђорђе Брнић (26) због учешћа у седам крађа, док је исту казну добио Владимир Станић (30) јер је као члан криминалне групе учествовао само у прикривању и препродаји украдених цигарета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана