Vatra progutala halu i mašine u Trnu kod Laktaša vrijedne 1,5 miliona KM

Nebojša Tomašević
Vatra progutala halu i mašine u Trnu kod Laktaša vrijedne 1,5 miliona KM

Laktaši - Veliki požar uništio je halu s mašinama preduzeća “Procesna oprema” u Trnu kod Laktaša, a šteta je procijenjena na najmanje milion i po maraka.

U požaru koji je izbio u utorak uveče niko nije povrijeđen, a vatrenu stihiju su, nakon višečasovne borbe, ugasili vatrogasci iz Laktaša i Banjaluke.

Očevici su ispričali da se plamen dizao i po nekoliko desetina metara uvis, a postojala je opasnost i da se zapale kuća vlasnika firme i njegovog komšije koje su u blizini.  U Vatrogasnoj jedinici Laktaši kažu da su požar gasili više časova i da je u borbi s vatrenom stihijom učestvovalo 16 vatrogasaca sa šest vozila. U gašenju je, saznajemo, potrošeno oko 78.000 litara vode.

- Dojavu o požaru dobili smo oko 18 časova i 30 minuta i odmah smo otišli na teren. Iz zapaljenog objekta izbijala je ogromna buktinja koja se vidjela iz Klašnica, a vatru smo ugasili oko 23 časa. Unutra je bilo boca s plinom koje na sreću nisu eksplodirale jer smo ih polivali vodom. Učestvovala su tri naša i tri vozila iz vatrogasne jedinice Banjaluka - kazao je vatrogasac Vatrogasne jedinice Laktaši Zoran Đurić koji je bio na licu mjesta.

Sin vlasnika preduzeća “Procesna oprema” Veljko Vukadin kaže da još uvijek ne znaju šta je prouzrokovalo požar.

- Prvo smo pomislili da je u pitanju kotlovnica, ali je to isključeno, jer je neoštećena. Postoje pretpostavke da su u uzrok požara elektroinstalacije, ali to će se znati nakon istrage. Nadamo se da će uz pomoć snimaka video-nadzora biti utvrđeno kako je došlo do havarije - kazao je Vukadin.

Dodao je da je neposredno prije izbijanja požara bio u kancelariji, a radnici su radili do 17 časova i sve je bilo u redu.

- Komšija je primijetio požar koji se brzo proširio i prijetio da zapali našu i kuću komšije. Na sreću vatrogasci su uspjeli da spriječe širenje. Pričinjena je ogromna šteta, ali nećemo odustati od namjere da preduzeće počne da radi. U požaru je direktna šteta najmanje milion i po maraka, ali je indirektna veća. Izgorjele su vrijedne mašine od kojih samo  jedna košta oko 400.000 KM - kazao je Vukadin.

Preduzeće “Procesna oprema” zapošljava 15 radnika, a bavi se proizvodnjom bojlera, opreme za pivare, mljekare i vinarije.

Saobraćajka

U vrijeme požara u preduzeću “Procesna oprema” na  magistralnom putu u blizini pomenute firme dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri automobila.

Prema nezvaničnim informacijama, nesreća se desila jer su vozači gledali u pravcu zapaljene hale pa je došlo do lančanog sudara. Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da u nesreći niko nije povrijeđen i da je na vozilima nastala materijalna šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana