Узгајао с ујаком марихуану и зарадио седам година робије

Небојша Томашевић
Узгајао с ујаком марихуану и зарадио седам година робије

Бањалука - Зоран Микић (49) из Српца осуђен је у бањалучком Окружном суду на седам година затвора због узгоја 501 стабљике марихуане.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавала судија Сњежана Кудрић, а у изречену казну Микићу је урачунато вријеме које је провео у притвору. Ова мјера му је након изрицања пресуде продужена.

Према пресуди, Микић је дрогу узгајао током 2014. године с ујаком Војом Балабаном (59), који је осуђен на основу споразумног признања кривице.

Микић је проглашен кривим јер је 2014. инсталирао специјалну лабораторију за узгој наркотика. Тим послом се бавио све до септембра исте године, а тада је отишао на рад у Њемачку па је узгој наркотика пребацио на ујака Балабана. Лабораторија за узгој била је инсталирана на тавану куће и у помоћном објекту у Малом Разбоју код Српца коју је користио Микић, а која је власништво његовог стрица и у њој нико није боравио.

Узгој дроге у тој кући трајао је све до 4. октобра 2014. године када је полиција открила лабораторију. Тада је пронађена и заплијењена 501 стабљика индијске конопље висине од 10 до 150 центиметара. Од ове биљке се добија дрога марихуана. Осим наркотика, у кући је пронађена и специјална опрема, односно 41 натријумова лампа, 14 рефлектујућих лампи, пет разних вентилатора, пет радијатора за гријање ваздуха, као и четири разна филтера за ваздух.

Пронађени су и електрокаблови, те 40 литара средства које поспјешује раст и цвјетање биљака, пестициди, саксије и опрема за пресађивање расада.

Током суђења у овом случају полицијски инспектор Бранислав Јефтић из Српца је појаснио да је нарко-дилере одала Балабанова невјенчана супруга Лидија Т. Према Јефтићевом свједочењу, она је у полицију дошла 2. октобра 2014. године и казала да се на имању Микића налази лабораторија за узгој индијске конопље.

- Нисам јој вјеровао, али је описала како се марихуана узгаја, залијева, ђубри. Послата је екипа на терен која је открила лабораторију у кући коју је користио оптужени Микић. У близини је ухапшен оптужени Балабан - казао је раније инспектор Јефтић.

Вјештак хемијске струке Биљана Васић-Дакић у суду је раније казала да је вјештачењем утврдила да биљке које су одузете од Балабана и Микића садрже психоактивну супстанцу и да се ради о канабису.

Споразум

Војо Балабан раније је осуђен на двије године затвора на основу споразума који је закључио с Окружним тужилаштвом.

Он је у том споразуму признао да је са сестрићем Зораном Микићем по његовом упутству узгајао индијску конопљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана