Ukradenim autom mladići iz Dervente pokušali da ubiju policajca

Nevena Bunić
Ukradenim autom mladići iz Dervente pokušali da ubiju policajca

Derventa - Danijel Davidović (18) i Željan Simić (19) iz Dervente uhapšeni su zbog sumnje da su ukradenim "pasatom" udarili policajca koji je pokušao da ih zaustavi u Gornjim Kolibama kod Dervente, saznaje "Glas Srpske".

Dvojac je u utorak rano ujutro ukrao automobil na parkiralištu u Njegoševoj ulici u Derventi, da bi zatim krenuo u vožnju do Broda, sa namjerom da ga proda.

Policiji u Derventi i Brodu je prijavljena krađa, nakon čega su organizovali sačekušu za lopove u ove dvije opštine.

Međutim, kradljivcima je manja saobraćajna nesreća, koju su izazvali kod graničnog prelaza u Brodu, pomutila planove, zbog čega su odlučili da se vrate u Derventu.

- U mjestu Gornje Kolibe kod ove opštine već ih je čekala patrola. Policajac N. Đ. je pokušao da ih zaustavi, međutim Davidović, koji je bio za volanom "pasata", udario ga je vozilom i produžio dalje - rekao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da nasilnici nisu daleko odmakli, jer su ubrzo izazvali novu saobraćajku.

- Udarili su u betonski stub koji se nalazio u blizini, pa se vozilo zaustavio i odmah su uhapšeni. Policajca su jako udarili, nanijevši mu povrede ruke, noge, ramena i glave. Prevezen je u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci - naveo je izvor.

Dodao je da su pretresom ukradenog automobila pronađeni fantomka, ključ za startovanje motornih vozila, a kod Simića i 22 grama nepoznate droge.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) rekli su, navodeći inicijale, da Davidovića i Simića sumnjiče za pokušaj teškog ubistva.

- Uhapšeni D. D. i Ž. S. ispitani su i predati na postupanje nadležnom tužilaštvu. Na osnovu naredbe nedležnog suda pretreseni su kuće i pomoćni objekti koje uhapšeni koriste kao podstanari. Pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu koristi kao dokaz u krivičnom postupku - rekla je portparol MUP-a RS Danica Gnjatović.

Dodala je da je ovaj slučaj pokazao da je saradnja policijskih stanica iz različitih opština i gradova na visokom nivou.

- Brzom i efikasnom reakcijom i saradnjom policajaca Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Policijske uprave Doboj, pod koji spadaju službenici iz ovih opština, rasvijetlili smo ovo krivično djelo - istakla je Gnjatović.

Nezvanično saznajemo da je uhapšeni Davidović poznat po krađama koje je počinio kao maloljetnik, a protiv njega se vodi prekršajni postupak zbog konzumiranja droge.

U Republici Srpskoj u proteklih 11 mjeseci evidentirano je 29 napada na policajce, podaci su MUP-a RS. U tim napadima četiri policijska službenika su teže, a 17 ih je lakše povrijeđeno.

Razlozi i povodi napada na policajce su u šest slučajeva bili prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, četiri su se dogodila tokom lišavanja slobode, a pet prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja.

Prije samo dvadesetak dana u Novom Gradu uhapšen je Mujo Kekić (34) iz Velike Kladuše kada je bježeći ukradenim "golfom 4" udario u policijski automobili i lakše povrijedio policajca. Bjegunac je prvo ugrozio policajce koji su pokušali da ga zaustave, da bi zatim u filmskoj potjeri izazvao saobraćajnu nesreću.

Policajac stabilno

U Univerzitetskom kliničkom centru RS rekli su da je povrijeđeni policajac N. Đ. prvobitno zbrinut u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje.

- Pacijent je zadobio teške tjelesne povrede. On je trenutno u stabilnom stanju i premješten je na Službu za neurohirurgiju i ostaje na daljem liječenju u našoj ustanovi - rekao je načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje doktor Darko Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana