Украденим аутом младићи из Дервенте покушали да убију полицајца

Невена Бунић
Украденим аутом младићи из Дервенте покушали да убију полицајца

Дервента - Данијел Давидовић (18) и Жељан Симић (19) из Дервенте ухапшени су због сумње да су украденим "пасатом" ударили полицајца који је покушао да их заустави у Горњим Колибама код Дервенте, сазнаје "Глас Српске".

Двојац је у уторак рано ујутро украо аутомобил на паркиралишту у Његошевој улици у Дервенти, да би затим кренуо у вожњу до Брода, са намјером да га прода.

Полицији у Дервенти и Броду је пријављена крађа, након чега су организовали сачекушу за лопове у ове двије општине.

Међутим, крадљивцима је мања саобраћајна несрећа, коју су изазвали код граничног прелаза у Броду, помутила планове, због чега су одлучили да се врате у Дервенту.

- У мјесту Горње Колибе код ове општине већ их је чекала патрола. Полицајац Н. Ђ. је покушао да их заустави, међутим Давидовић, који је био за воланом "пасата", ударио га је возилом и продужио даље - рекао је извор близак истрази.

Додао је да насилници нису далеко одмакли, јер су убрзо изазвали нову саобраћајку.

- Ударили су у бетонски стуб који се налазио у близини, па се возило зауставио и одмах су ухапшени. Полицајца су јако ударили, нанијевши му повреде руке, ноге, рамена и главе. Превезен је у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци - навео је извор.

Додао је да су претресом украденог аутомобила пронађени фантомка, кључ за стартовање моторних возила, а код Симића и 22 грама непознате дроге.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) рекли су, наводећи иницијале, да Давидовића и Симића сумњиче за покушај тешког убиства.

- Ухапшени Д. Д. и Ж. С. испитани су и предати на поступање надлежном тужилаштву. На основу наредбе недлежног суда претресени су куће и помоћни објекти које ухапшени користе као подстанари. Пронађени су и одузети предмети који се могу користи као доказ у кривичном поступку - рекла је портпарол МУП-а РС Даница Гњатовић.

Додала је да је овај случај показао да је сарадња полицијских станица из различитих општина и градова на високом нивоу.

- Брзом и ефикасном реакцијом и сарадњом полицајаца Управе за организовани и тешки криминалитет и Полицијске управе Добој, под који спадају службеници из ових општина, расвијетлили смо ово кривично дјело - истакла је Гњатовић.

Незванично сазнајемо да је ухапшени Давидовић познат по крађама које је починио као малољетник, а против њега се води прекршајни поступак због конзумирања дроге.

У Републици Српској у протеклих 11 мјесеци евидентирано је 29 напада на полицајце, подаци су МУП-а РС. У тим нападима четири полицијска службеника су теже, а 17 их је лакше повријеђено.

Разлози и поводи напада на полицајце су у шест случајева били приликом успостављања нарушеног јавног реда и мира, четири су се догодила током лишавања слободе, а пет приликом контроле и регулисања саобраћаја.

Прије само двадесетак дана у Новом Граду ухапшен је Мујо Кекић (34) из Велике Кладуше када је бјежећи украденим "голфом 4" ударио у полицијски аутомобили и лакше повриједио полицајца. Бјегунац је прво угрозио полицајце који су покушали да га зауставе, да би затим у филмској потјери изазвао саобраћајну несрећу.

Полицајац стабилно

У Универзитетском клиничком центру РС рекли су да је повријеђени полицајац Н. Ђ. првобитно збринут у Клиници за анестезију и интензивно лијечење.

- Пацијент је задобио тешке тјелесне повреде. Он је тренутно у стабилном стању и премјештен је на Службу за неурохирургију и остаје на даљем лијечењу у нашој установи - рекао је начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење доктор Дарко Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана