Ухапшени у акцији Задруга Опрали десетине милиона преко студената и ђака

Небојша Томашевић
Ухапшени у акцији Задруга Опрали десетине милиона преко студената и ђака

Сарајево - Директори више сарајевских фирми и њихови сарадници који су ухапшени у акцији "Задруга" склапањем лажних уговора о запослењу са студентима и ђацима опрали су десетине милиона марака.

У овој акцији, која је спроведена у сриједу, ухапшено је 15 лица, од којих је двоје испитано и пуштено на слободу. Остали су предати у надлежност кантоналног тужилаштва Сарајево.

Ухапшени су власници Агенције за посредовање при запошљавању "Еслидер" и "Лидинг" супружници Ениса и Санел Ђалић, оснивач и директор фирме "Симп компани" Аднан Карахасан, власник предузећа "Обнова" Салиха Дервишевић, директор "Елмакс инжењеринга" Сенад Биберовић, директор Салона банкарске опреме Игор Мишић, директор фирме "Бест енд тајм" Нихад Билић, директор "МХС-а" Хадис Кустура и радник у тој фирми Али Кадрић. Приведени су и директор фирме "Локом" Рамиз Дураковић, власник предузећа "Мибрал" Милан Браловић, Хасан Лојо и Хусеин Боришић. Након саслушања у полицији, како сазнајемо, на слободу су пуштени Харис Одобашић и Амела Лојо.

Сарајевско тужилаштво терети брачни пар Ђалић да су организовали криминалну групу за прање новца помоћу фиктивних уговора о запослењу. Остали ухапшени били су чланови поменуте групе која је дјеловала од 2010. до ове године. У том периоду они су са студентима и ђацима закључили више фиктивних уговора о запослењу. На тај начин су нелегално зарађен новац ставили у легалне токове. Није саопштено на који начин су осумњичени стицали прљав новац нити како су га тачно прали.

Супружници Ђалић су иначе и одговорне особе у "Удружењу за унапређење спорта 300", у оквиру којег дјелују и пауер-лифтинг и боди-билдинг клуб и фитнес центар "300" у сарајевском насељу Ченгић вила.

Иначе фирма "Локом" ангажована је на управљању, заштити и одржавању објеката у власништву сарајевске општине Нови Град Сарајево.

Из тужилаштва КС саопштили су да је истрага у оквиру акције "Задруга" трајала више мјесеци.

- Акцијом је било обухваћено 15 лица, од којих је њих 13 предато у надлежност тужилаштва. Након што осумњичени буду испитани тужилац ће донијети одлуку о даљим мјерама. Све их теретимо за организовани криминал, прање новца и злоупотребу службеног положаја. Они су као организована криминална група, склапањем лажних уговора о запослењу опрали милионе марака - казала је портпарол тужилаштва КС Азра Бавчић.

У акцији "Задруга" учествовали су и инспектори Пореске управе ФБиХ те финансијско-обавјештајно одјељење Агенције за истраге и заштиту СИПА. Помоћ при извршењу акције пружали су и припадници Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ ОБА.

Претреси

Током акције "Задруга" полиција МУП-а Кантона Сарајево претресла је 14 локација, 19 особа и шест аутомобила које су користили осумњичени. Тужилаштво Кантона Сарајево саопштило је да су претресене и просторије 12 фирми те пет приватних станова.

- Пронађена је и изузета обимна документација, која ће послужити као доказ - казали су у тужилаштву КС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана