Убица Един Гачић добро истрениран, креће се уз пругу и не оставља траг

klix.ba
Убица Един Гачић добро истрениран, креће се уз пругу и не оставља траг

Полиција још интензивно трага за вишеструким убицом Едином Гачићем који је већ седам дана у бјекству. Како сазнајемо од извора блиских истрази, а након обављених разговора с особама које су биле у затвору с Гачићем, све указује на то да је помно планирао свој крвави поход.

Тако је Гачић, који је из затвора изашао у јулу 2017. године, у затвору тренирао и вјежбао своје тијело да издржи у оваквим ситуацијама с минимално хране и воде.

“Био је припадник Ел Муџахидин јединице, а ко зна ко га је све обучавао. Да је добро обучен показује његово понашање. Он се креће уз пругу и не оставља траг, а од раније знамо да је за пребацивање користио воз. По конфигурацији тијела се види да је добро трениран и због тога он преживљава”, рекао нам је извор.

Полиција пронашла трагове да је био на одређеним локацијама

Рачуна се да је конзумирао минимално хране и воде у посљедњих седам-осам дана, што говори да је припремио организам за садашњу ситуацију. Полицијски службеници су пронашли трагове који указују на то да је био на одређеним локацијама, али је још увијек на корак испред њих. “Мобител је оставио на мјесту гдје је убио Сауда Султанића, што нам говори да је школован и да зна да бисмо га нашли да има мобител уз себе. Он јесте асоцијална особа, психопата и шизофреник, али врло добро зна шта ради.

Такође, он ужива у овоме, јер се то види по начину убијања. Убија све на исти начин и оставља свој потпис”, рекао нам је извор. Полицијски службеници страхују да се не деси неко ново убиство. Због тога су све ресурсе и људство уложили у потрагу за овим опасним убицом. Стигла је и помоћ из других кантона Федерације БиХ и до поднева је на терену већ нових 130 полицијских службеника.

Неприступачан терен

“Све наше организационе јединице стављене су на располагање и прилагодили смо радно вријеме ситуацији.

Радимо на интензивној потрази”, казала нам је гласноговорница МУП-а КС Сувада Кулдија. МУП КС се укључио у потрагу и прије убиства полицијског службеника ФУП-а Махира Бегића, а након што је расписана потрага за њим. Велики проблем је то што полицијске агенције немају довољно службеника, а опрема којом располажу је застарјела или није прилагођена оваквим врстама потрага. Наиме, Гачић се креће врло неприступачним тереном, шумовитим предјелима у којима нема мобилног сигнала нити расвјете и вјешто крије траг и мирис.

Међутим, поставља се питање шта ће бити након што Гачића ухапсе и поново одслужи казну јер, подсјетимо, упркос упозорења КПЗ-а Бихаћ у којем се наводи да у процесу третмана с Гачићем није постигнут значајнији успјех и да је извјесно да ће поновити кривично дјело, нико није реаговао, а он је починио два убиства у неколико дана. БиХ нема систем којим би се овакви случајеви ријешили.

Максимална затворска казна на коју особе попут Гачића могу бити осуђене је 45 година, али ријетки су добили казну већу од 40 година. Упркос томе што је раније извршио два убиства, осуђен је на 19 година и 11 мјесеци затвора. Убио је саборца и властиту мајку. Психијатријско лијечење му је одређено само док је трајала затворска казна.

Четрдесеттрогодишњи Гачић рођен је у Бањалуци из које се након одслужене казне одселио, а стан продао.

Отац му је умро када је имао седам година, а са сестром не контактира. Након рата живио је у Санском Мосту док није извршио убиство саборца. Мајку је усмртио када је изашао на допуст из затвора.

“Вјештак психијатар је, дајући налаз за прво суђење, констатовао да је ријеч о фанатику који је изузетно борбен и упоран у заступању извршења својих идеја без обзира на то како оне девијантне биле”, наведено је у допису из КПЗ-а Бихаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана