U cisterni prevozio 665 kilograma skanka

Nebojša Tomašević
U cisterni prevozio 665 kilograma skanka

Neum - Rekordnih 665 kilograma skanka milionske vrijednosti, namijenjenog zapadnom tržištu, pronađeno je pretresom cisterne na području Neuma u okviru akcije “Petrol lajn” koju je izvela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kamionom dubrovačkih registarskih oznaka upravljao je državljanin BiH i Hrvatske koji je uhapšen, a nezvanično saznajemo da je riječ o muškarcu iz Metkovića u Hrvatskoj. Cisterna u kojoj je bila droga registrovana je za prevoz opasnih materijala na ime jedne firme u pomenutom hrvatskom gradu. Ovaj kamion, kako saznajemo, posljednjih dana često je putovao iz Hrvatske u BiH i Crnu Goru, zbog čega je bio sumnjiv pa su ga inspektori pratili. Prije nego što su pronađeni narkotici, pomenuti kamion je pregledan na granici Crne Gore i Hrvatske uz pomoć policijskog psa, ali tada ništa nije otkriveno.

Tužilaštvo BiH, pod čijim nadzorom je sprovedena akcija “Petrol lajn”, saopštilo je da je droga prevožena iz Crne Gore preko BiH za Hrvatsku, a bila je namijenjena narko-tržištu u zapadnoj Evropi.

- Ovo je u posljednjih nekoliko godina najveća zapljena skanka u BiH. Vrijednost narkotika dostiže milionski iznos. Tužilac će, nakon što ispita osumnjičenog vozača, odlučiti da li će za njega zatražiti pritvor - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U SIPA su istakli da su narkotici bili upakovani u 89 vreća u kojima se nalazilo po sedam manjih pakovanja.

- Ukupno je bilo 665 kilograma kanabis sative - saopštila je SIPA. Naveli su da s ciljem zaštite istrage ne mogu da otkrivaju detalje i identitet uhapšenog.

Izvor blizak istrazi kazao je da je droga koja je bila skrivena u cisterni veoma dobrog kvaliteta.

- Narkotici su bili pripremljeni za dalju preprodaju na kilogram ili nešto manje količine - kazao je ovaj izvor.

Dodao je da je istražiocima i policiji trebalo nekoliko časova da istovare narkotike i slože ih pored vozila.

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj potvrdili su da je kamion u kome je nađena droga bio i pod njihovim nadzorom.

- Radi se o cisterni za prevoz opasnih stvari u vlasništvu firme iz Metkovića. Vozilo je bilo pod našim nadzorom zbog učestalih prelazaka državne granice. Prema našim evidencijama, u utorak je oko 1.40 časova išao za Crnu Goru pun goriva, a vratio se u 17 časova - rekla je za hrvatske medije portparolka ove policijske uprave Davorka Bečić.

Pojasnila je da prilikom kontrole na carini kamion tokom vaganja ni po čemu nije odstupao od carinske deklaracije.

Pet najvećih zapljena droge u posljednje vrijeme

Pelagićevo

oko 750 kilograma marihuane

zaplijenjeno lani u dva navrata

Zenica

oko 82 kilograma heroina

pronađeno u julu prošle godine

Sarajevo

28 kilograma marihuane

zaplijenjeno u akciji “Barista”

lani u martu

Banjaluka

više od 15 kilograma

marihuane zaplijenjeno

u januaru 2018.

Laktaši

plantaža sa blizu tonu

sirovog skanka pronađena

u oktobru 2013. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana