У цистерни превозио 665 килограма сканка

Небојша Томашевић
У цистерни превозио 665 килограма сканка

Неум - Рекордних 665 килограма сканка милионске вриједности, намијењеног западном тржишту, пронађено је претресом цистерне на подручју Неума у оквиру акције “Петрол лајн” коју је извела Агенција за истраге и заштиту (СИПА).

Камионом дубровачких регистарских ознака управљао је држављанин БиХ и Хрватске који је ухапшен, а незванично сазнајемо да је ријеч о мушкарцу из Метковића у Хрватској. Цистерна у којој је била дрога регистрована је за превоз опасних материјала на име једне фирме у поменутом хрватском граду. Овај камион, како сазнајемо, посљедњих дана често је путовао из Хрватске у БиХ и Црну Гору, због чега је био сумњив па су га инспектори пратили. Прије него што су пронађени наркотици, поменути камион је прегледан на граници Црне Горе и Хрватске уз помоћ полицијског пса, али тада ништа није откривено.

Тужилаштво БиХ, под чијим надзором је спроведена акција “Петрол лајн”, саопштило је да је дрога превожена из Црне Горе преко БиХ за Хрватску, а била је намијењена нарко-тржишту у западној Европи.

- Ово је у посљедњих неколико година највећа запљена сканка у БиХ. Вриједност наркотика достиже милионски износ. Тужилац ће, након што испита осумњиченог возача, одлучити да ли ће за њега затражити притвор - саопштило је Тужилаштво БиХ.

У СИПА су истакли да су наркотици били упаковани у 89 врећа у којима се налазило по седам мањих паковања.

- Укупно је било 665 килограма канабис сативе - саопштила је СИПА. Навели су да с циљем заштите истраге не могу да откривају детаље и идентитет ухапшеног.

Извор близак истрази казао је да је дрога која је била скривена у цистерни веома доброг квалитета.

- Наркотици су били припремљени за даљу препродају на килограм или нешто мање количине - казао је овај извор.

Додао је да је истражиоцима и полицији требало неколико часова да истоваре наркотике и сложе их поред возила.

У Полицијској управи дубровачко-неретванској потврдили су да је камион у коме је нађена дрога био и под њиховим надзором.

- Ради се о цистерни за превоз опасних ствари у власништву фирме из Метковића. Возило је било под нашим надзором због учесталих прелазака државне границе. Према нашим евиденцијама, у уторак је око 1.40 часова ишао за Црну Гору пун горива, а вратио се у 17 часова - рекла је за хрватске медије портпаролка ове полицијске управе Даворка Бечић.

Појаснила је да приликом контроле на царини камион током вагања ни по чему није одступао од царинске декларације.

Пет највећих запљена дроге у посљедње вријеме

Пелагићево

око 750 килограма марихуане

заплијењено лани у два наврата

Зеница

око 82 килограма хероина

пронађено у јулу прошле године

Сарајево

28 килограма марихуане

заплијењено у акцији “Бариста”

лани у марту

Бањалука

више од 15 килограма

марихуане заплијењено

у јануару 2018.

Лакташи

плантажа са близу тону

сировог сканка пронађена

у октобру 2013. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана