Trostrukom ubici iz Donjeg Vakufa 34 godine zatvora

Nebojša Tomašević
Trostrukom ubici iz Donjeg Vakufa 34 godine zatvora

Travnik- Sabahudin Habib (49) iz Sokoline kod Donjeg Vakufa osuđen je u Kantonalnom sudu u Novom Travniku na 34 godine zatvora zbog ubistva šumara Ferida Rahmanovića (48) i Omera Bašića (49), te vlasnika pilane u Donjem Vakufu Ševka Draginovića (51).

Habib je oslobođen krivice za nedozvoljeno držanje oružja i municije, za šta ga je dodatno teretila optužnica Tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

Prema presudi, trostruki ubica Habib zločin je počinio 21. marta prošle godine zbog dva metra drva koja je pokušao da izvuče iz šume u Sokolinama kod Donjeg Vakufa. U izvlačenju drva pokušali su da ga spriječe Bašić, Rahmanović i Draginović, pa su to platili glavom. U presudi se navodi da je Habib, kada je shvatio da će ga šumari spriječiti u izvlačenju drva, organizovao sačekušu na šumskom putu u blizini svoje kuće, gdje ih je čekao sa sinom. Kada su šumari naišli, došlo je prvo do svađe i tuče zbog njihove namjere da mu oduzmu drva koja je bespravno posjekao. Tokom svađe Habib je otišao do kuće po pušku te, čim se vratio, zapucao na šumare. Prvo je pucao na Draginovića koji je bio u traktoru, te mu njime prepriječio put. Kada su vidjeli šta radi, Rahmanović i Bašić su počeli da bježe, ali je Habib i dalje pucao i ubio Bašića. Rahmanović je uspio da stigne do "lade nive" koja je bila parkirana u podnožju šume, ali je pomahnitali Habib zapucao po autu. Rahmanović je izašao iz vozila i počeo da trči, ali ga je rafal pokosio i usmrtio. Habib je uhapšen odmah nakon ubistava, a naknadno su privedeni i članovi njegove porodice Arnel, Avdo, Sabit i Sanel Habib zbog ometanja službenih osoba. Policija ih je privela jer su onemogućili šumare da odvezu drva, a prethodno su ih čak i napali kada su oni pokušali da snime stanje mobilnim telefonom.

Osuđeni Sabahudin Habib je prije zločina prijetio šumarima "da se neće glave nanosati" ukoliko ga budu sprečavali da siječe državnu šumu koju je prodavao.

Kazne za napad

Istom presudom osuđeni su i članovi Sabahudinove porodice Arnel Habib i Avdo Habib zbog sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje.

Arnel je dobio godinu i po, a Avdo dvije godine zatvora. S njima je bio optužen i Sabit Habib, ali je on ranije priznao krivicu za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti i osuđen je na godinu zatvora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana