Tri auto-mafijaša uhapšena sa ukradenim “rendž roverom”

Nebojša Tomašević
Tri auto-mafijaša uhapšena sa ukradenim “rendž roverom”

Istočno Sarajevo - Poznati automafijaš Slaven Dakić (30) zvani Žućo iz Istočne Ilidže, te Rade Bartula (51) iz Sokoca i Zoran Jovičić (54) iz Rogatice uhapšeni su u akciji razbijanja auto-mafije i istrage ubistva sarajevskih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, saznaje “Glas Srpske”.

U okviru ove akcije pronađeno je nekoliko ukradenih vozila i veći broj dijelova za automobile. Prvo je na osnovu saznanja Agencije za istrage i zaštitu SIPA uhapšen Dakić za volanom ukradenog “rendž rovera”. Policija je, kako saznajemo,  imala saznanja da se to vozilo kreće od Sokoca prema Rogatici pa je organizovana sačekuša.

Prema nezvaničnim informacijama, Dakić nije želio da stane kada je policija pokušala da ga zaustavi, pa je organizovana kraća potjera. Sustignut je u Gluhakovićima kod Rogatice gdje su osim njega u blizini vozila zatečeni Bartula i Jovičić pa su im stavljene lisice na ruke.

Nezvanično saznajemo da policija istražuje da li je pomenuti “rendž rover” bio na mjestu ubistva policajaca Šehovića i Vujinovića u Sarajevu.

- Nakon hapšenja osumnjičenih S. D, R. B. i Z. J. pregledom “rendž rovera” je utvrđeno da je ukraden 12. septembra na području Kantona Sarajevo. Daljom istragom u rejonu sela Barnik kod Sokoca pronađena su dva ukradena auta i više dijelova za koja se sumnja da potiču od ukradenih auta na području  Kantona Sarajevo - saopšteno je iz PU Istočno Sarajevo.

Dodaje se da je u nastavku akcije u saradnji sa Agencijom SIPA i MUP-om Kantona Sarajevo pronađena velika količina auto-dijelova za koja se sumnja da potiču iz krađe.

- Radi se o dijelovima za vozila proizvođača “Folksvagen Škoda” i “Audi”. Pronađeni su tokom pretresa kuće i pomoćnih objekata u mjestu Pločnik kod Sokoca. Pretpostavljamo da su to dijelovi od ukradenih automobila na području Kantona Sarajevo - rekli su u policiji.

Nezvanično saznajemo da se od pronađenih dijelova može sklopiti najmanje 20 automobila.

Trojka osumnjičenih predata je u dalju nadležnost SIPA, a kako saznajemo osumnjičeni Slaven Dakić predat je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. On je jedan od optuženih u predmetu “Volan” zbog organizovane krađe auta, a u tom predmetu je na optuženičkoj klupi i Srećko Trifković kome je nedavno određen pritvor zbog sumnje da se može povezati sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Dakićev advokat Belma Balijagić-Džuho kazala je da njega terete za krađu vozila i da se ne može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca. Ona nije mogla potvrditi ima li pronađeni “rendž rover” ima bilo kakve veze sa ubistvom.

Šehović i Vujinović ubijeni su 26. oktobra kada su na njih paljbu otvorili auto-mafijaši koji su na parkingu u Geteovoj ulici u Sarajevu pokušavali ukrasti “golf 6” hrvatskih registarskih tablica. Oni su na policajce ispalili oko 30 metaka čim su ih uočili, tako da oni nisu uspjeli ni reagovati i izaći iz službenog automobila. U okviru istrage ovog slučaja saslušano je 80 osoba, a pretreseno je 12 lokacija. Većina ispitanih je poznata po krađi vozila.

Akcija Policijske uprave Istočno Sarajevo i  hapšenje pomenute trojke je nastavak istrage ovog zločina, ali je bazirana na pronalasku ukradenih automobila.

Iz SIPA saznajemo da ubistvo sarajevskih policajaca najverovatnije nije ciljano i da su oni stradali jer su zatekli počinioce na mjestu krađe. Tokom posljednjih godina na području BiH sprovedeno je više akcija na sprečavanju krađe vozila i pronađeno je na desetine ukradenih automobila. SIPA je sprovela četiri velike akcije u kojima je uhapšeno više od 20 osoba.

Poznat

Slaven Dakić osim po učešću u organizovanoj krađi vozila poznat je i kao učesnik raznih obračuna i drugih krivičnih djela. On je u oktobru hicem iz pištolja ranio auto-mafijaša iz Istočnog Sarajeva Dejana Vukovića - Super Bebu. Njih dvojica sukobili su se u jednoj kladionici u Sarajevu. Super Beba je zbog krađe vozila proveo dvije i po godine u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana