Топићу 13 година робије због убиства познаника

Небојша Томашевић
Топићу 13 година робије због убиства познаника

Мостар - Гојко Топић (57) из Посушја осуђен је у петак у Жупанијском суду у Мостару на 13 година затвора због убиства познаника Мате Бегића Штефовића (26).

Топићу је овом одлуком смањена раније досуђена казна у првостепеној пресуди коју му је изрекао Жупанијски суду у Широком Бријегу. Тај суд га је у децембру прошле године осудио на 15 година затвора, али је ту пресуду укинуо Врховни суд ФБиХ и случај вратио на ново суђење, овај пут у Жупанијском суду у Мостару.

Након изрицања пресуде  Топићу је продужен притвор, а вријеме проведено иза решетака на основу те мјере биће му урачунато у казну.

Према пресуди Топић је Бегића усмртио хицима из пушке "пумпарице" у јулу прошле године у једном угоститељском објекту у Посушју. У вријеме почињења злочина био је пијан и у крви је имао 1,57 промила алкохола. Свему је претходила безазлена и банална  свађа између њих двојице.  У пресуди се наводи да је  кобног дана Топић  у кафићу у више наврата прилазио за сто  Бегића питајући га "Јеси ли ти неки Тајсон?, а он му је одговарао да није већ да је Мате Бегић. Усљед таквог понашања пијаног насилника у једном  тренутку дошло је до препирке између њега и друштва у којем се налазила жртва. 

Након неког времена Топић је отишао говорећи да ће се поновно вратити и да са свима ријешити ситуацију. Нико га није узео за озбиљно, али он се након два сата ипак вратио носећи "пумпарицу". Када је Топић ушао наоружан у кафану,  Бегић је устао иза стола, а он је у њега испалио један хитац, а затим још један док је жртва падала покошена првим пројектилом. Након тога Топић је отишао у полицију гдје се предао и рекао шта је учинио.

Пресудом је Гојко  Топић обавезан да плати судске трошкове о чијој ће се висини суд накнадно одредити.

Образложење

У образложењу пресуде предсједник вијећа Кантоналног суда у Мостару Даниела Далипагић-Ризвановић у петак је истакла да је недвосмислено утврђено да је Топић починио убиство.

- Такође на основу исказа вјештака утврђено је да је оптужени могао схватити посљедице понашања и био је свјестан свега што се догађало. Он је имао намјеру да почини ово кривично дјело што произлази из чињенице да је оштећеног погодио и другим хицем у тренуцима док је падао погођен с првим хицем - казала је судија Далипагић-Ризвановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана