Тинејџер из Сарајева отео малољетног суграђанина

Небојша Томашевић
Тинејџер из Сарајева отео малољетног суграђанина

Сарајево - Сарајлија К. Н. (16) ухапшен је због сумње да је киднаповао свог суграђанина малољетника К. С., те починио изнуду и разбојништво над њим.

У МУП-у Кантона Сарајево потврдили су да су малољетног К. Н. ухапсили у четвртак, али нису могли да наводе детаље.

- К. Н. теретимо да је починио противправно лишење слободе, разбојништво и изнуду. О свему је обавијештен тужилац Кантоналног тужилаштва у Сарајеву - казали су у сарајевској полицији.

Више информација о овим тешким кривичним дјелима нисмо успјели добити ни из Тужилаштва Кантона Сарајево. У овој установи су потврдили да су обавијештени о овом случају и истакли да не могу ништа да кажу, с обзиром на то да се ради о малољетницима.

Према незваничним информацијама, претпоставља се да је К. Н. нешто отео од К. С., кога је затим задржао неко вријеме и није му дао да оде.

- Наводно је осумњичени жртви пријетио да ће га претући ако некоме нешто каже. Такође је од њега пријетећи тражио извјесну количину новца - рекао је извор близак истрази.

Ово је само један у низу бројних случајева у којима су малољетници главни актери криминала. Психолози сматрају да тинејџери све чешће долазе у сукоб са законом због васпитне запуштености, а на то утиче и константно "бомбардовање" насиљем путем медија.

- Због пропуста у школи и породици имамо овакве случајеве, јер је тај малољетник стекао лоше навике. Вјероватно се и раније лоше понашао, али се тиме нико није бавио. Та дјеца су у доби када желе да се докажу, па неки, да би то постигли, посежу и за криминалом - казао је психолог Александар Милић.

Појаснио је да малољетници често на телевизији виде криминалце и насилнике који им постају узори.

- Осим тога, виде и да су благе казне за криминал и да криминалци често остају неоткривени, па их и то охрабри - казао је Милић, који рјешење овог проблема види у ангажовању младих у школским активностима или ван школе како им не би било досадно.

Малољетници у сукобу са законом

Према подацима МУП-а Кантона Сарајево, малољетници су од јануара до августа ове године починили 41 кривично дјело. У том периоду, 39 малољетника је пријављено за неки вид криминала, а највише су починили крађа и разбојништава. Неколико малољетника током јула привођено је и због насилничког понашања, угрожавања безбједности и наношења повреда, док су у августу малољетници на подручју Сарајева починили двије крађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана