Svjedok pokajnik zanijemio u sudnici

Nebojša Tomašević
Svjedok pokajnik zanijemio u sudnici

banjaluka - Bivši pripadnik Specijalne jedinice policije MUP-a RS Željko Inđić juče je na ponovljenom ročištu za pljačku oko 617.000 maraka na autoputu Banjaluka - Gradiška ponovio da je učestvovao u tom razbojništvu zajedno sa bivšim kolegama Vladanom Malićem (35), Goranom Parašem (30) i Aleksandrom Popovićem (32) te njihovim saradnikom Olegom Bandom (33), dok je nekadašnji radnik agencije za obezbjeđenje "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić izazvao pravu pometnju jer je zanijemio.

S druge strane, nekadašnji specijalac Goran Janjuz je ublažio ranije dat iskaz. Paraša, Malića, Popovića i Bandu banjalučki Okružni sud ranije je osudio na 42 godine robije. Tu presudu je, međutim, ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i odredio novo suđenje na kojem je potrebno ponovo saslušati pomenute svjedoke pokajnike. Inđić, Kuzmić i Janjuz ranije su zaključili sporazume s tužilaštvom o priznanju krivice na osnovu kojih su i osuđeni za učešće u pljački i pristali da svjedoče. U ranijim svjedočenjima su sve priznali i do detalja opisali pljačku.

Za razliku od prošlog suđenja, Kuzmić je sada izazvao pravu pometnju i dramu jer je u sudnici više od 40 minuta samo ćutao i ništa nije odgovarao.

Predsjednik sudskog vijeća Olga Pantić ga ja pitala da li je dobro, da li odbija da svjedoči, ali Kuzmić se na to nije obazirao i ćutao je kao zaliven. Pokajnik je ćutao i kada ga je sudija upozorila na to da može biti kažnjen. Zbog ove situacije njegovo saslušanje odgođeno je za 9. mart.

S druge strane, Inđić je juče priznao učešće u pljački i kazao da je za plan da se ukrade novac čuo iz razgovora Malića i Paraša.

- Ponudili su mi i pristao sam. Plan pljačke napravili smo u garaži kod mene, gdje smo se sastali Paraš, Popović, Malić i ja. Malić je odredio gdje će ko sjedjeti u vozilu tokom pljačke i odredio uloge svakog od nas - kazao je Inđić i dodao da su veče prije pljačke otišli u Kozarsku Dubicu kod Janjuza, gdje su prespavali.

Prema njegovim riječima, odatle su otišli na dogovorenu lokaciju za napad i čekali da im Kuzmić javi da je krenula kolona s novcem.

- Banda je vozio, Malić je bio na mjestu suvozača, a ja iza njega na zadnjem sjedištu. U sredini je sjedio Paraš, a iza vozača do njega Popović. Nakon zaustavljanja vozila sa novcem, moj zadatak je bio da pazim na automobil na kraju kolone u kojem su bili radnici "Sektor sekjuritija" i to sam uradio - ispričao je Inđić i dodao da su druga dvojica otišli na srednju blindu u koloni, ali sada se ne sjeća ko je to bio.

Ispričao je da su nakon pljačke pobjegli prema Gradišci, te se tri četiri dana skrivali u šumi.

- Čak smo došli u blizinu vikendice ministra Lukača gdje su nas kolege policajci okružili, ali smo uspjeli da se izvučemo. Tokom bježanja puške i novac smo zakopali. Ne znam šta je bilo s novcem, ali sam čuo da je uzet. Ne znam kako se dijelio. Dobio sam od Paraša 2.500 evra - kazao je Inđić.

Za razliku od ranijeg svjedočenja Janjuz je sada rekao da u svojoj garaži nije vidio puške u vozilu koje je korišćeno u pljački niti mu je Banda o razbojništvu pričao.

- Znam da sam ranije rekao da sam vidio puške, ali sam pogriješio. Takođe, slagao sam da mi je Banda rekao za pljačku. Nisam znao šta su oni uradili, sumnjao sam da je nešto, ali niko mi nije rekao šta je u pitanju - rekao je Janjuz.

Pojasnio je da je garažu optuženima dao da koriste jer je čuo iz razgovora Paraša da im treba garaža i radionica.

Priznao je da mu je Paraš dao oko 5.000 evra, ali da mu ništa nije rekao za šta je to.

- U nekoj priči ranije su mi rekli da ću biti počašćen za garažu, ali niko mi nije pominjao pljačku - rekao je Janjuz koji je ranije izjavio da je novac dobio za učešće u pljački.

Predsjednik sudskog vijeća Olga Pantić ga je upitala da li zna šta je priznao i da je osuđen za učešće za pljačku te kako objašnjava sadašnju izjavu. Janjuz na to nije imao odgovor.

Branilac specijalaca advokat Jasminka Jovišević prigovorila je saslušanju Inđića, Janjuza i Kuzmića jer smatra da je ono nezakonito.

- Dolazimo u situaciju da po žalbi odbrane ispravljamo nešto što je urađeno pogrešno i to na štetu odbrane. Smatram da je saslušanje pomenutih u svojstvu svjedoka suprotno zakonu. Osim toga, oni nisu osuđeni za organizovani kriminal, a sada im se sudi ponovo po optužnici za to djelo - kazala je Joviševićeva.

Prvostepenom presudom Malić, Paraš, Popović i Banda proglašeni su krivim da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka - Gradiška "audijem A6" presreli kolonu vozila, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju "zoljom" tada su natjerali radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor kombija iz kojeg su ukrali 616.548 KM. Tokom pljačke ranjen je radnik obezbjeđenja iz agencije "Sektor sekjuriti" Đurađ Bajić.

Izuzeće

Ponovljeno suđenje specijalcima i saradniku optuženim za pljačku blizu 617.000 KM, obilježila je i burna rasprava odbrane i sudskog vijeća. Prije početka procesa branilac specijalaca Jasminka Jovišević zatražila je izuzeće predsjednice sudskog vijeća Olge Pantić.

Zahtjev je uslijedio nakon žestoke rasprave i odbijanja njenog prijedloga da se odgodi jučerašnje ročište zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Gorana Paraša, te činjenice da je u bolnici drugi branilac optuženih Jadranka Ivanović. Zahtjev za izuzeće sudije odbijen je na opštoj sjednici suda, a sudija Pantić kazala je da joj je iz zatvora potvrđeno da Paraš nije ozbiljno bolestan i da može da prati suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana