Свједок покајник занијемио у судници

Небојша Томашевић
Свједок покајник занијемио у судници

бањалука - Бивши припадник Специјалне јединице полиције МУП-а РС Жељко Инђић јуче је на поновљеном рочишту за пљачку око 617.000 марака на аутопуту Бањалука - Градишка поновио да је учествовао у том разбојништву заједно са бившим колегама Владаном Малићем (35), Гораном Парашем (30) и Александром Поповићем (32) те њиховим сарадником Олегом Бандом (33), док је некадашњи радник агенције за обезбјеђење "Сектор секјурити" Данијел Кузмић изазвао праву пометњу јер је занијемио.

С друге стране, некадашњи специјалац Горан Јањуз је ублажио раније дат исказ. Параша, Малића, Поповића и Банду бањалучки Окружни суд раније је осудио на 42 године робије. Ту пресуду је, међутим, укинуо Врховни суд Републике Српске и одредио ново суђење на којем је потребно поново саслушати поменуте свједоке покајнике. Инђић, Кузмић и Јањуз раније су закључили споразуме с тужилаштвом о признању кривице на основу којих су и осуђени за учешће у пљачки и пристали да свједоче. У ранијим свједочењима су све признали и до детаља описали пљачку.

За разлику од прошлог суђења, Кузмић је сада изазвао праву пометњу и драму јер је у судници више од 40 минута само ћутао и ништа није одговарао.

Предсједник судског вијећа Олга Пантић га ја питала да ли је добро, да ли одбија да свједочи, али Кузмић се на то није обазирао и ћутао је као заливен. Покајник је ћутао и када га је судија упозорила на то да може бити кажњен. Због ове ситуације његово саслушање одгођено је за 9. март.

С друге стране, Инђић је јуче признао учешће у пљачки и казао да је за план да се украде новац чуо из разговора Малића и Параша.

- Понудили су ми и пристао сам. План пљачке направили смо у гаражи код мене, гдје смо се састали Параш, Поповић, Малић и ја. Малић је одредио гдје ће ко сједјети у возилу током пљачке и одредио улоге сваког од нас - казао је Инђић и додао да су вече прије пљачке отишли у Козарску Дубицу код Јањуза, гдје су преспавали.

Према његовим ријечима, одатле су отишли на договорену локацију за напад и чекали да им Кузмић јави да је кренула колона с новцем.

- Банда је возио, Малић је био на мјесту сувозача, а ја иза њега на задњем сједишту. У средини је сједио Параш, а иза возача до њега Поповић. Након заустављања возила са новцем, мој задатак је био да пазим на аутомобил на крају колоне у којем су били радници "Сектор секјуритија" и то сам урадио - испричао је Инђић и додао да су друга двојица отишли на средњу блинду у колони, али сада се не сјећа ко је то био.

Испричао је да су након пљачке побјегли према Градишци, те се три четири дана скривали у шуми.

- Чак смо дошли у близину викендице министра Лукача гдје су нас колеге полицајци окружили, али смо успјели да се извучемо. Током бјежања пушке и новац смо закопали. Не знам шта је било с новцем, али сам чуо да је узет. Не знам како се дијелио. Добио сам од Параша 2.500 евра - казао је Инђић.

За разлику од ранијег свједочења Јањуз је сада рекао да у својој гаражи није видио пушке у возилу које је коришћено у пљачки нити му је Банда о разбојништву причао.

- Знам да сам раније рекао да сам видио пушке, али сам погријешио. Такође, слагао сам да ми је Банда рекао за пљачку. Нисам знао шта су они урадили, сумњао сам да је нешто, али нико ми није рекао шта је у питању - рекао је Јањуз.

Појаснио је да је гаражу оптуженима дао да користе јер је чуо из разговора Параша да им треба гаража и радионица.

Признао је да му је Параш дао око 5.000 евра, али да му ништа није рекао за шта је то.

- У некој причи раније су ми рекли да ћу бити почашћен за гаражу, али нико ми није помињао пљачку - рекао је Јањуз који је раније изјавио да је новац добио за учешће у пљачки.

Предсједник судског вијећа Олга Пантић га је упитала да ли зна шта је признао и да је осуђен за учешће за пљачку те како објашњава садашњу изјаву. Јањуз на то није имао одговор.

Бранилац специјалаца адвокат Јасминка Јовишевић приговорила је саслушању Инђића, Јањуза и Кузмића јер сматра да је оно незаконито.

- Долазимо у ситуацију да по жалби одбране исправљамо нешто што је урађено погрешно и то на штету одбране. Сматрам да је саслушање поменутих у својству свједока супротно закону. Осим тога, они нису осуђени за организовани криминал, а сада им се суди поново по оптужници за то дјело - казала је Јовишевићева.

Првостепеном пресудом Малић, Параш, Поповић и Банда проглашени су кривим да су 22. септембра 2015. године на аутопуту Бањалука - Градишка "аудијем А6" пресрели колону возила, која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пуцајући из аутоматских пушака и уз пријетњу "зољом" тада су натјерали раднике обезбјеђења да отворе товарни простор комбија из којег су украли 616.548 КМ. Током пљачке рањен је радник обезбјеђења из агенције "Сектор секјурити" Ђурађ Бајић.

Изузеће

Поновљено суђење специјалцима и сараднику оптуженим за пљачку близу 617.000 КМ, обиљежила је и бурна расправа одбране и судског вијећа. Прије почетка процеса бранилац специјалаца Јасминка Јовишевић затражила је изузеће предсједнице судског вијећа Олге Пантић.

Захтјев је услиједио након жестоке расправе и одбијања њеног приједлога да се одгоди јучерашње рочиште због лошег здравственог стања оптуженог Горана Параша, те чињенице да је у болници други бранилац оптужених Јадранка Ивановић. Захтјев за изузеће судије одбијен је на општој сједници суда, а судија Пантић казала је да јој је из затвора потврђено да Параш није озбиљно болестан и да може да прати суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана