Suđenje sedmorki optuženoj za milionske pljačke: Zavodio blagajnicu banke tokom pljačke

Nebojša Tomašević
Suđenje sedmorki optuženoj za milionske pljačke: Zavodio blagajnicu banke tokom pljačke

Banjaluka - "Ne boj se, ljepotice, volim te najviše na svijetu", rekao je jedan od pljačkaša Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši i zajedno sa saučesnicima brzo pobjegao noseći novčani plijen.

Ispričao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu svjedok tužilaštva Damir Čivčija na suđenju sedmorki razbojnika optuženoj u predmetu "Trezor". On je u vrijeme pljačke 2009. godine radio kao radnik obezbjeđenja banke u agenciji "Alarm vest".

U ovom slučaju optuženi su Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42), Željko Pavlović (40), te Đorđe Ćulum (37) i Aljoša Galić (29), koji se već nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni zbog ranijih presuda. Sedmorku terete da su kao grupa počinili više razbojništva u kojima su ukrali blizu dva miliona KM. Između ostalih optuženi su i za pomenutu pljačku banke iz koje su 6. jula 2009. godine ukrali 33.468 KM.

- Napadači su bili maskirani i naoružani pištoljima. Ispred banke naglo se zaustavio sivi "audi A8" iz kojeg su izašla dva pljačkaša. Kada su upali u banku, naredili su da legnemo. Pritisnuo sam "panik taster". Jedan je preskočio pult i krenuo da kupi novac, a drugi prišao meni i tražio da mu dam pištolj, ali sam rekao da ga nemam i legao. Kasnije je ušao i treći razbojnik - ispričao je Čivčija.

Stanislava Hajder, koja je u vrijeme pljačke radila u banci, rekla je da je čula škripu guma i naglo otvaranje vrata.

- Kada sam digla glavu vidjela sam tri razbojnike s fantomkama na glavi. Jedan je preskočio pult kod koleginice i uzeo pare, drugi je prišao radniku obezbjeđenja, a treći je došao do mene i natjerali su nas da legnemo. Kada su izlazili jedan od njih je rekao koleginici Saneli Arbutini: "Volim te, lutko, najviše na svijetu " - kazala je Hajderova.

Pomenuta Sanela Arbutina je kazala da je na dan pljačke jedan klijent položio veću sumu novca u banku, ali da je to stavljeno u sef, koji pljačkaši nisu otvarali.

Optužnica

Tužilaštvo Sinišu Straživuka i ostale tereti da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do 2011. godine djelovalo na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Prema optužnici počinili su više pljački, a najveći plijen od 1.035.230 KM uzeli su iz Komercijalne banke u centru Banjaluke u aprilu 2011. godine. Terete ih za pljačku 572.857 KM koje su oteli od radnika "Alfa sekjuritija" u krugu banjalučke firme "Metal". Optuženi su i za krađu 229.854 KM novca "Pošta Srpske", kada su napali transportnu pošiljku i radnike agencije "Centurion".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana