Суђење седморки оптуженој за милионске пљачке: Заводио благајницу банке током пљачке

Небојша Томашевић
Суђење седморки оптуженој за милионске пљачке: Заводио благајницу банке током пљачке

Бањалука - "Не бој се, љепотице, волим те највише на свијету", рекао је један од пљачкаша Рајфајзен банке у бањалучком насељу Дервиши и заједно са саучесницима брзо побјегао носећи новчани плијен.

Испричао је ово у бањалучком Окружном суду свједок тужилаштва Дамир Чивчија на суђењу седморки разбојника оптуженој у предмету "Трезор". Он је у вријеме пљачке 2009. године радио као радник обезбјеђења банке у агенцији "Аларм вест".

У овом случају оптужени су Синиша Страживук (49), Јовица Караћ (42), Милош Мрђан (42), Томислав Кнежевић (42), Жељко Павловић (40), те Ђорђе Ћулум (37) и Аљоша Галић (29), који се већ налазе на издржавању затворских казни због ранијих пресуда. Седморку терете да су као група починили више разбојништва у којима су украли близу два милиона КМ. Између осталих оптужени су и за поменуту пљачку банке из које су 6. јула 2009. године украли 33.468 КМ.

- Нападачи су били маскирани и наоружани пиштољима. Испред банке нагло се зауставио сиви "ауди А8" из којег су изашла два пљачкаша. Када су упали у банку, наредили су да легнемо. Притиснуо сам "паник тастер". Један је прескочио пулт и кренуо да купи новац, а други пришао мени и тражио да му дам пиштољ, али сам рекао да га немам и легао. Касније је ушао и трећи разбојник - испричао је Чивчија.

Станислава Хајдер, која је у вријеме пљачке радила у банци, рекла је да је чула шкрипу гума и нагло отварање врата.

- Када сам дигла главу видјела сам три разбојнике с фантомкама на глави. Један је прескочио пулт код колегинице и узео паре, други је пришао раднику обезбјеђења, а трећи је дошао до мене и натјерали су нас да легнемо. Када су излазили један од њих је рекао колегиници Санели Арбутини: "Волим те, лутко, највише на свијету " - казала је Хајдерова.

Поменута Санела Арбутина је казала да је на дан пљачке један клијент положио већу суму новца у банку, али да је то стављено у сеф, који пљачкаши нису отварали.

Оптужница

Тужилаштво Синишу Страживука и остале терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до 2011. године дјеловало на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева. Према оптужници починили су више пљачки, а највећи плијен од 1.035.230 КМ узели су из Комерцијалне банке у центру Бањалуке у априлу 2011. године. Терете их за пљачку 572.857 КМ које су отели од радника "Алфа секјуритија" у кругу бањалучке фирме "Метал". Оптужени су и за крађу 229.854 КМ новца "Пошта Српске", када су напали транспортну пошиљку и раднике агенције "Центурион".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана