Suđenje Nikoli Nešiću: Ključevi i DNK na opušcima odali Zemunca

Nebojša Tomašević
Suđenje Nikoli Nešiću: Ključevi i DNK na opušcima odali Zemunca

Banjaluka - Ključevi koji su pronađeni kod optuženog Nikole Nešića (31) iz Zemuna otvaraju kasu Hrišćanske adventističke crkve u Banjaluci, iz koje je, prema optužnici, ukradeno 92.960 KM, rekao je u banjalučkom Okružnom sudu vještak tužilaštva, stručnjak za balistička i mehanoskopska ispitivanja, Žarko Jurković.

- Riječ je o specifičnim ključevima koji se teško kopiraju, pa pretpostavljamo da su to ključevi sporne kase. Njima smo uspjeli da je otvorimo - kazao je Jurković.

Tragovi optuženog Nešića otkriveni su i na dva opuška cigareta koji su pronađeni u krugu Hrišćanske adventističke crkve. To je utvrđeno DNK analizom, koju je uradio vještak specijalista sudske medicine i forenzike Zoran Obradović.

- Na spornim opušcima cigareta “pal mal” pronađeni su DNK profili muškarca. Njihovim poređenjem sa DNK profilom optuženog utvrđeno je da se oni podudaraju - kazao je Obradović.

Okružni tužilac sudu je predao i brojne materijalne dokaze među kojima i avionsku kartu na ime optuženog, rezervisanu za 7. avgust 2018. godine. Tim dokazom potvrđuje se da je optuženi imao namjeru da pobjegne iz BiH, ali je uhapšen na sarajevskom aerodromu. Priložene su i bankovne transakcije računa optuženog, iz kojih se vidi da je slao novac u Beograd.

Nešić je prigovorio dokazima tužilaštva jer smatra da su neki nezakoniti  i istakao da mu je uskraćeno pravo da se žali na potvrdu o oduzetim predmetima tokom pretresa “pežoa 205”, koji je koristio.

Najavio je da će svjedočiti u ovom predmetu te zatražio da sud izda naredbu za finansijsko vještačenje prometa novca u Hrišćanskoj adventističkoj crkvi te rekonstrukciju provale u “Nestro petrol”.

- Svjedok tužilaštva, radnik te crkve, kazao je da su pozajmili 100.000 KM i pola potrošili na radove. Kako je onda moguće da je ukradeno 92.000 KM ako je pola potrošeno. Terete me da sam preko krovova drugih ustanova ušao u prostorije “Nestro petrola”, pa je neophodno utvrditi kako je to izvedeno s obzirom na to da su u blizini zgrada Ustavnog suda RS i jednog ministarstva - kazao je Nešić.

Okružno tužilaštvo Nešića tereti da je od 22. jula do 2. avgusta prošle godine provalio u Ekonomsku i Tehnološku školu u Banjaluci, prostorije “Nestro petrola” i Hrišćansku adventističku crkvu. Osim novca, ukrao je i dva snimača video-nadzora i laptop. Šteta koju je pričinio ovim krađama procijenjena je na oko 100.000 KM.

Snimač

Nikola Nešić je uhapšen u akciji banjalučke policije “Snimač” 9. avgusta prošle godine na sarajevskom aerodromu i tako spriječen u namjeri da ode u Egipat, gdje je bio krenuo. Nakon hapšenja određen mu je pritvor u kojem se još nalazi. Prema nezvaničnim informacijama, on je dan prije hapšenja saznao da ga policija traži, pa je htio da pobjegne. Nešić je do sada na zatvorske kazne osuđivan dva puta zbog krađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana