Страживук удварање судији завршио пријетњама

Небојша Томашевић
Страживук удварање судији завршио пријетњама

Бањалука - Гдје си, љубави, чекaм те, написао је Синиша Страживук (50) из Бањалуке судији бањалучког Окружног суда Сњежани Кудрић (56) у једној од послатих порука.

Након овакве “љубавне”, услиједиле су и пријетеће поруке, па је тако у једној Страживук навео: Шта је, фрка, препала си се? Све знам, гдје ти ради кћерка, а оним с логордом даћу деветку. Све ћу вас побити”. Поруке је у бањалучком Окружном суду прочитао републички тужилац Слободан Ћелић, који је и затражио једномјесечни притвор Страживуку, кога терети за напад на судију и јавног тужиоца.

Он је истакао да поменуте поруке, али и други докази, указују на то да је осумњичени починио дјело за које га терете.

- Приликом његовог хапшења код њега је пронађена у ауту бејзбол палица, а у џепу чакија. Такође је пронађено и више мобилних телефона. Нису пронађени предмети којим је пријетио убиством судији - казао је тужилац Ћелић.

Појаснио је да притвор тражи због бојазни да би осумњичени могао да утиче на свједоке или саучеснике или поновити кривично дјело.

Страживук је судији слао поруке 3. новембра од 15 до 22 часа, а како сазнајемо, о њој је знао све, гдје живи, гдје јој ради кћерка и друге податке. Поруке јој је слао путем “Вибер” апликације на којој је, умјесто његове, фотографија рекламе за тоалет-папир “перфекс”, на којој наводно пише: “Ово је посљедња опомена”. То је, каже извор близак истрази, судија могла да схвати као додатну пријетњу.

Страживук је истакао да се удварао судији, те да је све била шала и да јој није пријетио.

- Све ово је схваћено другачије и није било никакве пријетње. Чак ме је у једној поруци питала: “Је ли ово удварање или пријетња?” Рекао сам - удварање. Немам саучесника у овоме, а све сам слао са свог телефона - казао је Страживук.

Он није децидно казао одакле му број судије Кудрић, већ је истакао да тај број има посљедњих годину дана.

Незванично сазнајемо да је приликом хапшења код Страживука пронађена цедуљица са бројем телефона судије Кудрић. Тај  рукопис биће вјештачен да се утврди ко је писао.

Страживуков адвокат Никола Томашевић истакао је да не постоје основи сумње да је осумњичени починио дјело за које га терети тужилаштво.

- Тврдња да је он то урадио заснива се само на пријави оштећене судије. Из исказа осумњиченог, а и садржине самих порука, може се закључити да се ради о удварању, а не пријетњи. Осим тога, и друга страна је одговарала на поруке, а њих је тужилац, изгледа, занемарио. Треба упоредити поруке обију страна и онда изнијети закључак да ли се ради о пријетњи или нечему другом - казао је Томашевић.

Истакао је да је, осим тога, спорно дописивање било 3. новембра, а судија је то пријавила тек дан касније у поподневним часовима. Судија за претходни поступак бањалучког Окружног суда Срђан Форца након разматрања захтјева тужилаштва и жалбе одбране одредио је јуче једномјесечни притвор Страживуку.

Синиша Страживук оптужен је у предмету “Трезор” због сумње да је је био дио седмочлане организоване групе која је од 2008. до 2011. године починила више разбојништава на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева. Терете их да су украли готово два милиона марака. Између осталог, оптужени су и за пљачку 1.035.230 КМ из Комерцијалне банке у центру Бањалуке. У овом предмету, осим њега, на оптуженичкој клупи су Милош Мрђан (43), Јовица Караћ (43), Томислав Кнежевић (43), Жељко Павловић (41), као и Ђорђе Ћулум (38) и Аљоша Галић (30).

Ово је други случај пријетњи судији Кудрић, која важи за једног од најбољих и која води неке од најтежих случајева организованог криминала. Милко Шарчевић (22) из Добоја недавно је оптужен управо због пријетњи судији Кудрић и против њега се води судски процес. Он је 16. јула, након што му је изречена пресуда којом је осуђен на пет година затвора због шверца дроге, у службеном возилу судске полиције казао: “Сњежо је**ћу ти мајку, је*** ти Бањалуку”, а затим истакао “Сњежана Кудрић, убићу те и силовати када изађем из затвора”.

Гушење на суђењу

Током рочишта за одређивање притвора осумњичени Синиша Страживук јуче се пожалио да има здравствених проблема, па су морали реаговати и љекари Службе хитне помоћи.

Током саслушања он је рекао да се осјећа лоше и да га нешто гуши. Међутим, рочиште није прекидано. Судија Срђан Форца издао је наредбу да буде позвана Служба хитне помоћи како би утврдили његово здравствено стање. Екипа је веома брзо стигла пред Окружни суд и у просторијама за задржавање осумњичених и оптужених лица љекари су прегледали осумњиченог и утврдили да није ништа озбиљно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана