Старицу закључали у собу и украли јој пуњач

Невена Бунић
Старицу закључали у собу и украли јој пуњач

Бањалука - Викала сам из свег гласа и лупала чиме сам стигла, само да би ме неко чуо. Била сам преплашена, али сам чинила све да дозовем помоћ и отјерам пљачкаше, иако нисам знала ко се налази иза закључаних врата.

Ово је испричала Боса Фрашто (90), која је у недјељу навече била на мети двојице малољетних разбојника у свом стану у бањалучком насељу Старчевица.

- Било је око 18 часова када сам отишла да поспремим собу. Одједном сам чула шкрипу врата. Неко ме је закључао у собу и кренуо у преметачину кухиње и дневног боравка. С обзиром на то да живим сама, знала сам да су у питању лопови. Галамила сам из свег гласа: “У помоћ! Откључај!” Лупала сам летвом о врата, само да ме неко чује - испричала је Фрашто, која живи у приземљу зграде у улици Рајка Боснића.

Неко од комшија чуо је галаму и позвао полицију, која је убрзо стигла, а лопови су у међувремену побјегли.

Полицајци су разбили стакло изнад врата у соби у којој је била старица, ушли унутра и откључали је. Потресена Фрашто испричала им је шта се десило, а недуго након тога идентификовали су З. Ч. (14) и Н. Ш. (15) због сумње да су опљачкали несрећну жену. Накнадно је утврђено да су лопови однијели само пуњач за мобилни телефон, јер наводно нису стигли украсти ништа више.

Није јасно како су малољетници провалили у стан, јер су, према тврдњама старице, улазна врата била закључана. Претпоставља се да су ушли кроз прозор. Један од малољетника, којег терете да је опљачкао старицу, З. Ч. је њен бивши комшија, који је већ неколико пута пљачкао Фрашто.

- Прошле године на Никољдан провалио је у стан и тада ми је украо око 270 КМ. Прије два мјесеца украо ми је торбу у којој су били документи и око 400 КМ. Украо ми је и фотоапарат, који ми је полиција вратила, а једном приликом сам га затекла како проваљује у стан. Највише жалим због породичних фотографија које су избрисане - казала је Фрашто.

У Полицијској управи Бањалука рекли су да малољетнике сумњиче и да су раније пљачкали старицу и да су јој украли укупно 1.200 марака.

- Теретимо их и да су појединачно или у групи са двије пунољетне особе у току ове године извршили више крађа и тешких крађа. Проваљивали су у киоске или подруме, одакле су крали цигарете, бицикле, алат, а једном су украли мопед. Све ове предмете су препродавали - навели су у полицији.

Насилник

Комшије опљачкане Босе Фрашто тврде да је малољетни З. Ч.  проблематичан и да је, док је био у њиховом комшилуку, малтретирао другу дјецу из насеља.

- Тјерао их је да се понашају као он и уцјењивао их је. Једном сам га затекла како малтретира дјечака који живи у близини - испричала је једна жена која је жељела да остане анонимна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана