Staricu kod Nevesinja ugušio dim na njivi

Nebojša Tomašević
Staricu kod Nevesinja ugušio dim na njivi

Nevesinje - Starica Živana Dragić (81) iz Nevesinja stradala je prilikom paljenja korova na njivi nedaleko od svoje kuće u mjestu Sopilja, saznaje “Glas Srpske”.

Njeno tijelo pronašao je komšija u četvrtak oko 13 časova na njivi gdje je palila nisko rastinja i odmah je pozvao policiju. Obdukcijom je utvrđeno da je nesrećna  žena umrla usljed gušenja dimom.

- Ona je tog dana krčila njivu u blizini svoje kuće. Zapalila je korov i nisko rastinje. Bila je sama tako da niko nije vidio kako je stradala. Njen komšija je nakon nekog vremena naišao pored te njive i uočio je da leži na travi u požarištu. Okolo nje je bilo sve izgorjelo - kazao je izvor blizak istrazi.

Policijska uprava Trebinje, ne navodeći ime, potvrdila je da je starica nastradala usljed nepažnje prilikom paljenja korova.

Dragićeva je treća žrtva požara na području Republike Srpske u proteklih devet dana. Samo tri dana prije ove tragedije 25. februara u mjestu Prnjavor Mali kod Doboja u požaru je nastradao Ljubo Starčević (82). Starac je takođe palio korov na svojoj njivi i vatra se proširila pa ga je gusti dim ugušio. Požar su ugasili pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj nakon čega je pronađeno tijelo Starčevića. Na skoro isti način 22. februara stradao je Dragutin Toprek (80) u mjestu Radnja Gornja kod Teslića. On je kao prethodno dvoje staraca uređivao njivu nedaleko od svoje kuće, paleći korov i nisko rastinje. Vatrena stihija brzo se rasplamsala pa je požar zahvatio susjednu njivu. Toprek je pokušao da obuzda požar, ali ga je dim ugušio. 

Zbog ovakvih tragedija policija apeluje na građane da prilikom uređenja njiva i dvorišta korov i nisko rastinje spaljuju na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati i kad vremenski uslovi to dozvoljavaju. Požari na otvorenom u posljednje vrijeme su sve češći, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske samo u petak je u požarima izgorjelo više pomoćnih objekata. Tri požara su ugrozila visoke šume u Ribniku, Podgradcima i Novom Gradu. U požarima koji su izbili na području Banjaluke izgorjelo je čak 40 sadnica voća i uginulo 13 košnica sa pčelama, dok su gorjeli i lagerovani i dijelom ugrađeni pragovi na pruzi na pružnom kolosijeku, kao i optički kabl na dalekovodu u Doboju i Modriči.

Kazne

Prema zakonskim regulativama u Srpskoj je paljenje vatre na otvorenom prostoru bez preduzimanja adekvatnih mjera zaštite prekršajno sankcionisano, dok se za nesavjesno postupanje prilikom paljenja vatre, odnosno izazivanje požara može i krivično odgovarati.

Prema Krivičnom zakoniku za paljevinu, odnosno izazivanje požara i na taj način izazivanje opšte opasnosti mogu se izreći i zatvorske kazne do osam godina zatvora.  Zakon predviđa da se u slučaju da su nastupile teže posljedice po lica i imovinu može izreći i kazna do 12 godina zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana