Starcu decenija robije zbog ubistva

Nebojša Tomašević
Starcu decenija robije zbog ubistva

Banjaluka - Nikola Šormaz (67) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na deset godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Božidara Rogića (80), kojeg je izbo nožem.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Pane Gavrić i koje je ovom prilikom Šormaza obavezalo da plati troškove sudskog postupka.

Optuženi Šormaz branio se sa slobode i nije se pojavio na izricanju presude. Prema presudi, on je Rogića izbo nožem 17. jula prošle godine, nakon kraće svađe u blizini šahovskog igrališta iza Sportske dvorane "Obilićevo" u banjalučkoj ulici Carice Milice.

Usljed zadobijenih povreda, nakon operacije kod Rogića je došlo do komplikacija i zapaljenja trbušne duplje, pa je preminuo deset dana nakon napada. U presudi se navodi da je Šormaz kobnog dana došao sa štapom na pomenuto igralište u ulici Carice Milice i napao Rogića, koji je sjedio na klupi.

Rekao mu je: "Smio si doći" i opsovao "mamicu". Tad je zamahnuo na njega štapom, ali je Rogić uspio da mu ga otme i polomi. Nakon toga su se potukli, a razdvojila su ih trojica mladića koji su slučajno naišli. Šormaz je tada sjeo na klupu i poslije kraćeg vremena iz torbice izvadio čakiju, te prišao ponovo Rogiću koji je stajao, a zatim ga ubo u rame i stomak. Obrazlažući presudu sudija Gavrić je kazao da je sud cijenio sve okolnosti i način ubistva, te da smatra da je kazna adekvatna.

- Kao olakšavajuće za optuženog sud je uzeo činjenicu da nije osuđivan i da se korektno ponašao na sudu. Otežavajuće okolnosti su upornost u činjenju krivičnog djela i način njegovog izvršenja - kazao je sudija Gavrić.

Tokom suđenja utvrđeno je da su Šormaz i ubijeni Rogić ranije imali sukob. Rogić je ranije ispričao da je Šormaz, kojeg on tada nije znao, došao do vrata njegove garaže i lupao štapom po njima, te ga napao kada je on izašao da vidi šta se dešava.

Šormaz je ranije u sudu izjavio da ga je Rogić prvi napao i da ga on ne bi ubio da to nije tako bilo. Na pitanje sudije da li se kaje, on je samo rekao: "To ne bih uradio da me nije napao."

Žalba

Branilac optuženog Nikole Šormaza, advokat Živko Bojić, najavio je žalbu na presudu koju će uputiti Vrhovnom sudu Republike Srpske.

- Smatram da je kazna previsoka, s obzirom na sve okolnosti i dokaze - rekao je Živko Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana