Srušio se helikopter Oružanih snaga BiH

Nebojša Tomašević
Srušio se helikopter Oružanih snaga BiH

Ilijaš - Vojni helikopter Oružanih snaga BiH “UH1H” srušio se tokom redovne obuke juče oko osam časova u mjestu Ljubinići kod Ilijaša, a tri člana posade lakše su povrijeđena.

Povrijeđeni član posade E. M. (44) prevezen je u Univerzitetski klinički centar bolnice “Koševo” u Sarajevu.

Portparol ove bolnice Biljana Jandrić je kazala da je on zadobio lakše povrede i da je pušten kući. Drugoj dvojici članova posade pomoć je ukazala Služba hitne pomoći i oni takođe nisu zadržavani na liječenju.

Povrijeđeni E. M. je imao kontuzije slabinskog dijela kičme, propisana mu je odgovarajuća terapija, pa je pušten na kućno liječenje - kazala je Jandrićeva.

Iz Ministarstva odbrane BiH je saopšteno da se helikopter srušio iz za sada neutvrđenih razloga. Potvrdili su da se helikopter srušio tokom redovne obuke.

- Osnovana je komisija koja će utvrditi šta je dovelo do pada helikoptera. Komisija je na terenu i više informacija će biti poznato tek poslije završetka istrage. Svi koji su se nalazili u helikopteru su lakše povrijeđeni i pušteni su kući - rekli su juče u Ministarstvu odbrane BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić kazao je da će više detalja o ovom događaju biti poznato poslije preliminarne istrage.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Rizvo Pleh kazao je da je posada helikoptera imala redovnu obuku radi uvježbavanja rada u nepredviđenim situacijama. Kazao je da ne može da govori o uzroku pada helikoptera i tehničkom stanju letjelica. Naglasio je da svi helikopteri imaju redovne i rigorozne preglede.

Mještanin Ljubinića ribar Sadik Salihović kazao je da je vidio kada je helikopter pao.

- Prava je sreća da je helikopter pao na livadu. Da je kojim slučajem pao samo stotinjak metara dalje, srušio bi se u naselje, a to bi bila katastrofa - rekao je Salihović.
Drugi mještani Ljubinića kazali su da su helikopteri posljednjih dana često i nisko nadlijetali ovim područjem, što su oni i prijavljivali policijskoj stanici.

Sabrija Pitarević iz Ljubinića rekla je da je prvo čula snažan udarac, a zatim vidjela kada se odlomio dio helikoptera koji je pao u šumu.

- Čula sam helikopter dok je letio visoko. Odjednom je nešto puklo. Vidjela sam kako dio helikoptera leti iznad mene. Potrčala sam preko njive, helikopter je već bio na zemlji. Iz njega u tom trenutku niko nije izlazio. Imala sam utisak da će se zapaliti. Poslije nekoliko minuta vojnici su izašli iz helikoptera - ispričala je Sabrija Pitarević.

Nesreće

U Ministarstvu odbrane BiH juče su kazali da su osim ove u posljednjih nekoliko godina imali samo dvije manje nesreće helikoptera, ali da nije bilo težih posljedica.

U februaru ove godine helikopter OS BiH “MI8” morao je prinudno da sleti zbog nevremena u Bukovici kod Kalinovika. U helikopteru je bilo 11 putnika i niko nije povrijeđen. Slična situacija se dogodila i 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana