Спријечено самоубиство у Вишеграду: Хтио да скочи у Дрину због распада брака

Невена Бунић
Спријечено самоубиство у Вишеграду: Хтио да скочи у Дрину због распада брака

Вишеград - Припадници Полицијске станице (ПС) и тим спасилаца у Вишеграду након вишечасовних преговора спријечили су З. П. (48) да скочи у смрт с ивице моста Мехмед-паше Соколовића. Несрећни мушкарац је желио да оконча живот јер је супруга покренула развод брака.

Све је почело у уторак око 17 часова, када је З. П. стао на софу моста са намјером да скочи у ледену Дрину. Полицију је први позвао начелник Вишеграда Младен Ђуревић.

- Са З. П. сам се сусрео на улици, гдје смо се поздравили и кратко испричали. По завршетку разговора рекао ми је да иде на мост да се убије, након чега је отишао. Позвао сам полицију, која је брзо стигла. Док сам њих чекао, пришао сам му и говорио да то не ради - рекао је Ђуревић.

Око несрећног мушкарца, који је стао на спољну страну моста, окупила се група људи. Командир у ПС Вишеград Горан Сусловски, његов замјеник Душан Петковић и полицајци Ђорђо Вулић и Далибор Чарапић удаљили су их и почели преговоре са мушкарцем.

- Пришли смо му на удаљеност од три метра и почели да разговарамо са њим. Настојали смо да га смиримо и да га ничим не узрујавамо. Поред нас, ту су били и психолог и радници Центра за социјални рад и Дома здравља. Сви смо се смјењивали и разговарали са њим - рекао је Сусловски.

Међутим, Вишеграђанин их је тјерао од себе. На лицу мјеста били су и његови пријатељи и чланови породице. Ту је била и његова супруга, као и кћеркица.

Иако нису обучени за преговоре, полицајци су ипак успјели да одврате З. П. од страшне намјере.

- Ни сам не знам како смо успјели. Чини ми се да смо причом куповали вријеме јер смо чекали професионалне преговараче из Источног Сарајева. Говорили смо му: “Немој то да радиш, ништа није вриједно да тако окончаш живот. Имаш породицу и кћерку, мораш да бринеш о њима”. На крају, око 21 час, ипак је сишао са софе моста - испричао је Сусловски.

Преговарачи из Источног Сарајева стигли су када је З. П. одустао од самоубиства. Он је након љекарског прегледа у Дому здравља у Вишеграду пребачен у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци.

Према незваничним информацијама, неколико дана прије тог сценарија његова супруга позвала је полицију због насиља у породици. 

За мучна четири сата алармирани су сви спасиоци из Вишеграда и околине. Ту су били и припадници Горске службе спасавања из Фоче, рониоци, ватрогасци и екипе Хитне помоћи.

У Полицијској управи Фоча похвалили су колеге због хуманог чина и истакли да је спасавање било успјешно због правовремене реакције и прибраности њихових службеника.

Заустављена вода

Због опасности да би З. П. скочио у ријеку, на терену су били спасиоци са чамцима. Радници Хидроелектране “Вишеград” на брани зауставили су токове воде да би се Дрина смирила и да би чамци са спасиоцима могли да дежурају испод моста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана