Серијском пљачкашу деценија робије

Небојша Томашевић
Серијском пљачкашу деценија робије

Бањалука - Александар Вучић (27) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на деценију затвора јер је био дио организоване групе која је починила већи број крађа и разбојништава и украла више од пола милиона КМ.

У изречену казну урачунато је вријеме које је провео у притвору, а ова мјера му је након изрицања пресуде продужена.

Вучић је осуђен за учешће у отимању 250.000 евра и 16.600 КМ од власника месне индустрије “Дим-Дим” Душана и Стеве Травице у Бањалуци и у оружној пљачки 6.600 КМ из Павловић банке из Бијељине. Проглашен је кривим и за учешће у провали и крађи веће количине цигарета из три киоска “Минутица”, киоска “Број 15” власништво Фабрике дувана и “Мог маркета” у Бањалуци. Вучићева породица након изрицања казне гласно је негодовала у судници.

- Ово је лакрдија, Брнић је добио само шест мјесеци и новчану казну. Остали су добили по годину-двије, а он 10 година - рекао је Вучићев отац Драгослав.

Вучић је раније признао сва дјела сем учешћа у пљачки породице Травица. Међутим, судско вијеће којим је предсједавала судија Снежана Кудрић сматра да је он починио и ту пљачку. Према пресуди, поменута група којој је припадао Вучић дјеловала је од октобра 2014. до августа 2016. године на подручју Бањалуке и Бијељине. Углавном су крали новац и цигарете и препродавали их на црном тржишту. Групи су, осим Вучића, припадали Немања Умјеновић (27), Јовица Грујић (25), Жељко Грубор (26), Ђорђе Брнић (26) и Владимир Станић (30), који су већ осуђени. У пресуди се наводи да је Вучић опљачкао Травице с Умјеновићем и још једним лицем 4. децембра 2015. године. Тада су провалили у кућу ове породице и више пута ударили Стеву и њеног супруга Душана, кога су свезали селотејп траком. Група је посљедњу пљачку починила у августу 2016. када су упали у Павловић банку и украли око 6.600 КМ. Вучић је пресудом обавезан да “Гласу Српске” исплати 6.707 КМ на име украдених цигарета из киоска “Минутица” те да намири штету Павловић банци, Фабрици дувана и “Мом маркету”. Мораће да плати и трошкове суђења.

Бранилац осуђеног Вучића, Александра Метлић најавила је казну на пресуду јер сматра да је превисока. Пљачкаши су откривени у акцији “Типер” 16. новембра 2016. године и тада је Вучић избјегао лисице. Он је ухапшен тек у јулу прошле године у Сомбору, у Србији, на основу потјернице.

Осуђени

Због више крађа и разбојништава у предмету “Типер”, пет и по година робије добио је Немања Умјеновић (27) из Бањалуке. Његови суграђани Јовица Грујић (25) добио је двије и по, а Жељко Грубор (26) двије године и три мјесеца затвора. Пола године затвора и новчану казну од 6.000 КМ добио је Ђорђе Брнић (26) због учешћа у седам крађа, док је исто мјесеци затвора добио Владимир Станић (30) јер је као члан криминалне групе учествовао само у прикривању и препродаји украдених цигарета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана