Sefiću robija, pomagačima sloboda

Nebojša Tomašević
Sefiću robija, pomagačima sloboda

Sarajevo - Sanjin Sefić iz Sarajeva osuđen je u Kantonalnom sudu u tom gradu na 14 i po godina robije jer je “golfom” usmrtio studentkinje Selmu Agić i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe nakon što je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Sefić je, osim za izazivanje saobraćajke, osuđen i za neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi jer je nakon nesreće pobjegao. U izrečenu kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru. Sud mu je zabranio upravljanje vozilom “B” kategorije na pet godina, a ova mjera će biti računata nakon što izađe iz zatvora. Optuženi za pomaganje Sefiću da pobjegne iz BiH oslobođeni su krivice zbog nedovoljnih dokaza. Prema presudi, Sefić je nesreću izazvao 10. oktobra 2016. godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne. Navedeno je da je u trenutku udara vozio 65 kilometara na čas, a djevojke su se nalazile mimo pješačkog prelaza. U optužnici je stajalo da je vozio 105 kilometara na čas, ali je sudsko vijeće prihvatilo stav vještaka Milana Vujanića koji je utvrdio da se u trenutku udara u pješake kretao manjom brzinom.

Sud je uzeo u obzir i nalaz vještaka Ševala Kovačevića prema kojem je Sefić prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Predsjedavajući sudskog vijeća Igor Todorović istakao je da je vijeće prihvatilo i nalaz Vujanića prema kojem dijelovi automobila pronađeni na putu ne mogu biti dokaz kojim se određuje mjesto udara. Prema mišljenju sudskog vijeća, tijela Agićeve i Malkočeve nalazila su se 8,6 metara od pješačkog prelaza. Sefić je presudom oslobođen plaćanja troškova suđenja, a porodice stradalih su upućene na parnični postupak za obeštećenje.

Sestra osuđenog Sanjina Sefića, Sara, te Dino Alić, Amar Slihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za pomaganje. Optužnica ih je teretila da su pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do graničnog prelaza Uvac, odnosno do pumpe “Nestro petrol” u Rudom.

Tu ga je, kako je navedeno u optužnici, preuzeo njegov rođak s kojim je prešao Uvac 11. oktobra. Sara je oslobođena jer je Sanjinova sestra i ne može biti osuđena za pomoć bratu. Sud takođe smatra da Tužilaštvo KS nije van razumne sumnje dokazalo da su ostali optuženi počinili krivična djela.

Presudom nisu zadovoljni ni tužilaštvo, ni porodice stradalih koji smatraju da je kazna premala. Tužilaštvo je navelo da je neugodno iznenađeno izmjenama optužnice.

- Sramno je da je neko ko je ubio dvoje djece dobio ovako malu kaznu. Osjećam se kao da su Editu ponovo pregazili - rekao je otac Edite Malkoč, Enes.

Otac Selme Agić, Amir istakao je da je ogorčen i kaznom i činjenicom da su svi saučesnici Sefića oslobođeni.

Skrivanje

Sanjin Sefić je nakon nesreće pobjegao u Srbiju, gdje je i uhapšen 12. oktobra 2016. godine. U BiH je izručen u januaru 2017. godine, a do tada je boravio u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana