Sarajka uhapšena zbog ostavljanja bebe u kontejneru

Sarajka uhapšena zbog ostavljanja bebe u kontejneru 03.01.2018 16:27 | N1

Sarajevo – Dž. B. (rođena 1979.) iz Sarajeva uhapšena je danas zbog sumnje da je ostavila bebu u kontejneru u ovom gradu.

Ista je predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju opisanog krivičnog djela.

"Dž.B. je uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično djelo napuštanje djeteta. Službenici Uprave policije nastaviće rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog djela", navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo, u nedjelju 31. decembra u 17.25 sati u ulici Koševo, opština Centar Sarajevo, u kontejneru je pronađeno napušteno novorođenče. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Pronađeno novorođenče je hospitalizovano na Klinici za pedijatriju, Kliničkog centra u Sarajevu.

Kako je javnosti poznato savjesni građanin koji je primijetio bebu u kontejneru je pozvao MUP KS. Prvi su reagovali pripadnici Policijske stanice Centar Adnan Turčalo i Midhat Hodžić, koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe, koja je nakon intervencije osoblja Hitne pomoći predata u nadležnost Klinike za pedijatriju.

"Kada smo bebu preuzeli bila je blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica. Pružili smo joj svu potrebnu njegu i ona će do daljnjeg ostati na našoj klinici, dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje za bebu. Dijete je otpušteno iz porodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće", objasnilo je medicinsko osoblje Klinike za pedijatriju.

"Kako nalaže procedura u ovakvim slučajevima djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga se traži najbolje moguće rješenje za dijete, a to je prema našim procjenama hraniteljska porodica. Pošto je beba nađena na području općine Centar nadležnost za njeno zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove općine", objasnio je direktor Podžo.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica