Sarajevski kriminalac ubijen snajperom iz zasjede

Nevena Bunić
Sarajevski kriminalac ubijen snajperom iz zasjede

Gradiška - Senad Kobilić (54) iz Sarajeva, odranije poznat policiji, ubijen je hicem iz snajpera u rodnom Liskovcu kod Gradiške dok je sa prijateljima sjedio u bašti kafića Omladinskog doma.

Na Kobilića je juče, nekoliko minuta poslije ponoći, pucao nepoznati napadač, koji je nakon toga pobjegao i za njim se intenzivno traga.

Očevici pričaju da je metak Kobilića pogodio u desnu stranu grudi.

- Sjedili smo, mezili i družili se uz neobaveznu priču o lovu. Samo što je prošla ponoć, čuo se jak prasak a mi smo pomislili da je neko bacio petardu. Međutim, Senad je skočio i viknuo: “Vozi me u bolnicu.” U momentu je počeo da pada, a kolege i ja smo ga pridržali. Kada smo vidjeli krv, položili smo ga na asfalt i on je bio živ još nekih tri, četiri minuta. Potom je izdahnuo - priča Kasim Grgić Cojle, koji je kobne noći bio u društvu Kobilića.

Kako pričaju očevici, Kobilić je najvjerovatnije ubijen iz snajperskog oružja sa udaljenosti od pedesetak metara.

- Preko puta Omladinskog doma ima orah, tu je vjerovatno snajperista bio, jer je policija našla otiske koljena, pa se sumnja da je bio u klečećem položaju. Niko ga nije vidio. Ubica je najvjerovatnije nekoliko časova čekao da se gosti raziđu, a ubistvo je najvjerovatnije planirano, jer je Kobilić uvijek sjedio na istoj stolici za istim stolom u kafiću - priča izvor “Glasa Srpske”.

Policija iz Gradiške je obavila uviđaj, a slučaj su preuzeli službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

- Radimo na identifikaciji i pronalasku ubice i to pod nadzorom Republičkog tužilaštva - naveli su u MUP-u.

Mještani Liskovca u šoku su zbog ubistva komšije, za kojeg kažu da je uvijek bio spreman da pomogne.

- Bio je druželjubiv i dobar čovjek. Nikad nikog nije pitao koje je nacije i vjere. Često je organizovao druženja za sve mještane. Držao je roštiljnicu u Sarajevu, a bio je i vlasnik nekoliko parkinga. Bio je oženjen i imao je dva sina - pričaju prijatelji Kobilića.

Kobilić, koji je imao debeo policijski dosije, bio je vlasnik jednog sarajevskog noćnog kluba. Ranije je hapšen zbog otmica, reketiranja, nanošenja povreda i drugih krivičnih djela.

U avgustu 2010. godine bačena je bomba na njegov BMNj ispred njegove kuće u Pofalićima u Sarajevu. Sud BiH 2006. godine ga je pravosnažno osudio na uslovnu kaznu zbog pokušaja prevare vlasnika firme “Prodeks” Petra Ćorluke, kome se predstavio kao službenik Interpola, te nudio pomoć u vezi sa nepostojećom istragom Interpola protiv njegovog preduzeća. Dovođen je u vezu s krađom 37 kilograma platine iz sefa preduzeća hemijske industrije “Azot” kod Goražda 2006. godine. Sarajevski Opštinski sud 2005. godine osudio ga je na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Napad na novinare

Ekipa Alternativne televizije juče je napadnuta u Liskovcu tokom izvještavanja o ubistvu Senada Kobilića. Novinarka Milana Sitničić prvobitno je verbalno napadnuta, a onda  i fizički, nakon što je jedna žena nasilno otvorila vrata službenog vozila ATV-a. Novinarka je u pomoć pozvala policiju, koja je konstatovala da je žena koja ju je napala rođena sestra Kobilića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana